НОВИНИ

4 случая на COVID-19 в дом за възрастни хора във Видинско

bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 23.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
Регионални

Дом за възрастни хора във видинското село Гара Орешец е под карантина заради зараза с COVID-19. Вирусът е доказан сред четирима от общо 26 настанените там. Очакват се резултатите от тестовете на останалите домуващи, както и на персонала и лицата, с които са контактували.

Заразата пламнала, след като в дома върнали възрастен мъж, който преди това е лекуван в отделението по неврология в болницата във Видин.

Надя Иванова - медицинска сестра: Докараха дядото, той в тежко състояние. Ние покрай него, храним нали, каквото трябва го оправяме.

Състоянието му се усложнява. Тогава е взета проба и тя се оказва положителна за COVID-19.

Светослав Славчев - кмет на община Димово: Това в разстояние на пет дена след първия случай, на нас ни взимат проби на персонала и на останалите домуващи, като през цялото това време ние засилихме дезинфекцията на дома, подсигурихме костюми за защита.

Взети са общо 40 проби и до сега ясни резултати от три от тях, всичките положителни. В дома няма лекар, а едва късно следобед новите заразени с COVID-19 са откарани в болницата във Видин.

Надя Иванова - медицинска сестра: Значи ние не сме отделение за коронавирус.

Домът продължава да работи, но при засилени мерки.

Светослав Славчев - кмет на община Димово: Лошото е едно, този персонал след изтичане на смяната се прибира вкъщи. Ние сме разговаряли многократно и в днешния ден, да се самоизолират в дома, в който живеят.

В селото са готови и за по-строги ограничения при необходимост.

Юлиян Симеонов - кмет на с. Гара Орешец: Може би, ако се окажат много положителни проби, ще се наложи това нещо, ще искаме с цел съседните села да не могат да влизат и нашите да не излизат, да не се разпространява заразата.

Резултатите от останалите проби се очакват утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет жертви на торнадото в САЩ
Пет жертви на торнадото в САЩ
Мюсюлманите посрещат Рамазан при затворени джамии
Мюсюлманите посрещат Рамазан при затворени джамии