НОВИНИ

46-ият парламент - каква е равносметката на политиците?

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 15.09.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Краткият живот на 46-ото Народно събрание беше белязан с множество скандали. Депутатите успяха да приемат окончателно само три законопроекта.

Равносметката - актуализиран бюджет, започната, но недовършена съдебна реформа и множество скандали.

Филип Станев: Този парламент свърши важна работа - актуализацията на бюджета

"В този парламент обаче се случи нещо много по-важно. Лъснаха много истини. Излязоха истинските лица на някои от политическите играчи. Госпожа Дончева, господин Христо Иванов, госпожа Мая Манолова, госпожа Корнелия Нинова, прекрасните стари играчи от ДПС, ГЕРБ, направиха така, че сега да няма управление", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

Тома Биков: Причината да няма кабинет е, че партиите на протеста не са в състояние да водят преговори

"Ако в 45-ото НС всички бяха срещу ГЕРБ и беше някак си по-лесно да се състави правителство на тази база, то сега виждате, че вече всички са срещу всички и практически всяка партия е в някаква самоизолация", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Мая Манолова: Този парламент успя да приеме важни решения

"Отговорността за това, че не беше съставено правителство, е на партиите, които получиха мандата. И на най-голямата партия включително. Това, че осъдиха хората на безвремие с неизбирането на редовно правителство, е тяхна отговорност. Жалко, че инсинуациите и интригите по отношение на г-жа Дончева тръгнаха точно от "Има такъв народ", каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Ген. Атанасов: Останах с впечатление, че ИТН имаха шанс за съставяне на правителство, но сякаш не искаха да го реализират

"Големият проблем на това НС, а и на предното НС, беше в това, че нямаше ясно определено мнозинство. А мнозинство се създава в парламента, разбира се, със сключване на коалиционно споразумение, в което се разписват всички права и задължения на участващите в него. Такова нещо изобщо не беше предлагано", каза Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Атанас Зафиров: В този парламент задкулисието продължи да управлява

"И в този парламент, за съжаление, задкулисието продължи да управлява, да нарежда нещата, БСП не участва в тоя процес, но самият факт, че втори пореден НС не може да излъчи правителство, означава, че наистина има група от хора, които имат нужда това да се случва", заяви Атанас Зафиров от "БСП за България".

Халил Летифов: 46-ото НС не успя да свърши най-важното нещо

"Тези разделителни линии, тези червени линии, които се чертаят, са проблем и за 45-ото, и за 46-ото НС. Ние в тези разделителни линии не участваме, като казваме, че почти всички партии участваха в това противопоставяне, в това число и президентската институция, която беше на барикадата, а по принцип и по Конституция тя е замислена като медиатор като обединител, заяви Халил Летифов, заместник-председател на ДПС.

По темата работиха: Милена Кирова, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 706 000 ученици отново са в класните стаи
Над 706 000 ученици отново са в класните стаи
Честит първи учебен ден! (Снимки)
Честит първи учебен ден! (Снимки)