НОВИНИ

48 часа преди връщането на мандата стана ясна управленската програма на кабинета "Василев" (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:59, 06.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

48 часа преди да изтече срокът за изпълнение на мандата станаха ясни параметрите на програмата на проектокабинета "Василев".

Финалния вариант на програмата вижте ТУК и ТУК

Програмата включва още 40 законопроекта с конкретни срокове. Сред приоритетите е Планът за възстановяване и устойчивост.

Ще има две тарифи за газ, парно и вода и безплатни учебници от 1-ви до 12-и клас.

Програма, писана два дни денонощно и събрана в 7 страници, - с това намерение Асен Василев и "Продължаваме промяната" тръгват към нов кабинет.

Ето и основните приоритети в нея:

"Съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, но реално голяма част от тях трябва да бъдат приети още следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи в темпа, в който в момента сме застанали и милиардите евро, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят. Ето защо е толкова важно решението в следващите няколко дни на всеки депутат, който трябва да реши - иска ли да закрие българския парламент и да направи невъзможно тази програма да се реализира или ще поеме държавно отговорното отношение и ще застане зад развитието на България", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

Кандидат-премиерът Асен Василев очерта две неотложни задачи, заложени в управленската програма.

"Да се завършат структурните реформи, които бяха заложени още в коалиционното споразумение и второто е законът за КПКОНПИ и избирането на господин Рашков като председател на комисията".

Асен Василев заяви, че до момента не е коментиран персонален състав на ново правителство.

"В началото при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутати, няма смисъл да се да представя състав на кабинет и да се гласува в НС. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната", категоричен е той.

Търси се подкрепа за кабинет: Ще успеят ли ПП да убедят 121 депутати?

От "Демократична България" определиха програмата на кабинета "Василев" като добра и фокусирана.

"Само следващите месеци можем да осигурим оптимално използване на средствата от Плана за възстановяване, реално имаме възможност да решим проблема с Шенген, който имаме, но това е политическият прозорец за няколко месеца. Можем да направим крачка към еврозоната, което също в политическия прозорец е в следващите месеци. Това, което виждаме като очертание на програмата, е изключително добро, фокусирано. Никога не сме имали претенции за постове", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

БСП имат някои забележки по програмата. Затова отидоха на нова среща с "Продължаваме промяната".

"Много добра основа за програма. Имаме някои допълнителни предложения. Държим на да влезе в програмата безплатни лекарства за деца до 14 години. Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници на деца от 1-ви до 12-и клас. Не е отразено от първоначалния ни разговор въвеждането на патентен данък за микро- и малки предприятия", обясни Корнелия Нинова.

Разговорите за министерски постове започват утре.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията залови заподозрения за зловещата катастрофа в София Георги Семерджиев (ОБЗОР)
Полицията залови заподозрения за зловещата катастрофа в София Георги Семерджиев (ОБЗОР)
Под 5000 са общо поставените втори бустерни дози ваксина срещу COVID-19
Под 5000 са общо поставените втори бустерни дози ваксина срещу COVID-19