НОВИНИ

Търси се подкрепа за кабинет: Ще успеят ли ПП да убедят 121 депутати?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:30, 06.07.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас

Засега мнозинство от 121 гласа за подкрепа на кабинета и програмата му е под въпрос. Повечето парламентарни групи от опозицията, както и "Има такъв народ" декларират, че има натиск върху техни депутати, но без резултат.

Независимите също ще решават тепърва. Дори и шестимата, отцепили се от ИТН да подкрепят правителството, все още са нужни още шест народни представители.

Интригата между "Продължаваме промяната" и Има такъв народ продължава. От първата политическа сила все още се надяват на подкрепа от още депутати от партията на Слави Трифонов.

"Последните часове имаме индикации от групата на ИТН, че имат желание да се видят с нас. Ако наистина имат желание - да се видят с нас. Заявили сме, че сме готови да говорим с депутатите, не с ръководството на "Има такъв народ", така че сме готови за срещи", заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"Няма такива индикации, така че не знам какво да кажа. Не сме получавали покана за разговори. Те продължават да звънят на наши хора, даже не само, че им звънят, но почнаха да звънят и на техни роднини. Звънят на братя, деца и им предлагат постове в държавата. Това правят те", отговори председателят на ПП на ИТН Тошко Йорданов.

Другата интрига около търсене на подкрепа е с партия "Възраждане". Споменаваната, че напуска "Възраждане" и ще подкрепя правителство на Асен Василев заради облаги депутатка Цвета Галунова отрече информацията.

Цвета Галунова: Никога не съм казвала, че ще напусна "Възраждане"

"Никога не съм казвала, че ще напусна Възраждане или ще стана независим депутат. До момента съм стояла твърдо зад "Възраждане" и не виждам причина да не стоя зад тях. Това, че са се водили разговори с мен е аргументирано в опит да ме убедят, но никой никога не ми е предлагал постове, пари и това е спекулация", заяви тя.

Председателят на СДС Румен Христов отговори на призива на бащата на премиера в оставка Кирил Петков във Фейсбук. Петко Петков заявява, че СДС има исторически шанс да се върне към честните хора, като подкрепи "Продължаваме промяната". Според Христов СДС е 32-годишна партия, която винаги е била на страната на честните хора.

"В това правителство коалиционният партньор е основният опонент на СДС - Българската социалистическа партия. Това по никакъв начин не ни позволява да подкрепим едно такова правителство. Групата на ГЕРБ-СДС , всичките 59 народни представители, ще гласуваме против това правителство."

Коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" казват, че не водят разговори в търсене на мнозинство.

"121 депутати, непрекъснато това се говори. Този въпрос към кандидата за премиер", заяви Атанас Атанасов - ПГ на ДБ.

"Би трябвало да има подкрепа, пак казвам, затварянето на парламента и отиването на избори е най-лошият вариант за държавата. Оттук нататък отговорността на всеки народен представител е да избере един от двата изхода, да работим на избори, което правихме три пъти миналата година", заяви Георги Свиленски - председател на ПГ на БСП за България.

Независимите депутати също още не са категорични, че ще подкрепят.

"Аз не знам защо колеги от БСП, ДБ и "Продължаваме промяната" злоупотребяват и казват, че има 115, ще видим колко още подкрепят. Аз такова нещо не съм обещавал", коментира Иво Атанасов.

Опозицията е против това да има правителство.

"Това едно правителство и неговото оцеляване да са въпрос на дилърство и то в парламента, ми се струва върхът на безобразието , което може да се случи в политическия живот", заяви Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ДПС бяха още по-лаконични:.

БНТ: Ще подкрепи ли ДПС това правителство?

Рамадан Аталай: Сериозно ли ме питате?

БНТ: Да.

Рамадан Аталай: Ще ви отговоря още по-сериозно - не.

Остават по-малко от два дни докато стане ясно ще има ли мнозинство за кабинет и ще се осъществи ли мандатът.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Скопие - пети ден на протести срещу френското предложение
Напрежение в Скопие - пети ден на протести срещу френското предложение
Атлетико Мадрид привлече Аксел Витсел
Атлетико Мадрид привлече Аксел Витсел