НОВИНИ

Полицията залови заподозрения за зловещата катастрофа в София Георги Семерджиев (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:06, 06.07.2022
9254
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията залови заподозрения за зловещата катастрофа от снощи в София, при която две момичета загубиха живота си. Мощният автомобил премина на червено на кръстовището при хотел "Хемус" и ги премаза. След издирване органите на реда откриха предполагаемия извършител - бившия футболист Георги Семерджиев, в жилището му.

Това стана по обяд, след като и от Районния съд съобщиха, че го издирват, защото днес не се е явил по дело за побой, по което е обвиняем. Малко по-късно полицията задържа и жената, пътувала със Семерджиев по време на тежката катастрофа. Тази вечер на мястото на катастрофата започнаха спонтанни протести на хора - възмутени, че по улиците се движат рецидивисти с крадени автомобили.

Установена е самоличността на жената, пътувала в джипа на Георги Семерджиев

Снощи, около 23.00 часа, мощният черен автомобил идва от НДК по бул. "Черни връх", движи се с голяма скорост, като на кръстовището с бул. "Арсеналски" минава на червено, удря се в такси, след това и в бордюра и колата изхвърча към тротоара, където се блъска в асансьора за метрото. От удара колата се разцепва на две, като задната част помита и оставя на място двете момичета.

"Беше като взрив, колата се пръсна, раздели се на две. Това, което видях, е, че излязоха две жени, които си крещяха една на друга. Минавах покрай тях, аз не знаех, че ще тръгват да бягат, отидоха до спирката, видяха какво са направили и тръгнаха", допълни Ивайло Спасов, очевидец.

Извършителят и спътницата му успяват да избягат от местопрестъплението и са обявени за национално издирване, около 12 часа по-късно от полицията успяват да открият заподозрения Георги Семерджиев.

"Влязохме в жилището няколко часа след като го бяхме установили, защото искахме законът да е спазен. Опасявахме се, че лицето може да е въоръжено", заяви Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба.

Семерджиев е открит във видимо неадекватно състояние, не пожелал да говори без адвокат. При залавянето на заподозрения той все още не е тестван за алкохол и наркотици. От следствието обаче увериха, че ако е употребил наркотици те все още ще седят в кръвта му, а алкохолът се изчислява по специална формула, защото от катастрофата са минали часове.

"Защото, ако го изведем от местопроизшествието, след време може да пледират, че нещо не е запазено на местопроизшествието", добави Ясен Тодоров.

За криминалното минало от полицията казват само, че има такова и че има връзка с употреба и разпространение на наркотици.

"Както ви е известно автомобилът не е с неговите табели, защото е спрян от движение и той си е позволил да кара с други табели", коментира комисар Стойно Цветков от СДВР.

Той заяви, че не може да каже дали Георги Семерджиев е излежавал присъда в затвора и потвърди, че и друг път е залавян да шофира под влияние на наркотици. Отказа да коментира на този етап дали затова му е отнета книжката.

Министърът на вътрешните работи в оставка коментира, че вече е установена и жената, която най-вероятно е била в автомобила.

"Да, казах го и го подчертавам, само че на този етап не мога да споделя с вас каква е тази жена", заяви Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в оставка.

В социалните мрежи оплаквания от агресивното поведение на Георги на пътя има буквално преди да се случи фаталната катастрофа. Единият сигнал е за АМ "Тракия", когато същият автомобил едва не прегазил полицаи, а другият е от Околовръстното шосе - отново за опасно шофиране.

По информация на "По света и у нас" книжката на Георги Семерджиев е отнета още на 11 юни, като той е имал и българска, и швейцарска книжка, и двете са отнети.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франк Кесие: На отбор като Барселона не се отказва
Франк Кесие: На отбор като Барселона не се отказва
48 часа преди връщането на мандата стана ясна управленската програма на кабинета "Василев" (Обзор)
48 часа преди връщането на мандата стана ясна управленската програма на кабинета "Василев" (Обзор)