НОВИНИ

549 души са заразените с COVID-19 у нас, 7 са служители на Спешна помощ (ОБОБЩЕНИЕ)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:04, 06.04.2020
Чете се за: 02:30 мин.
Здраве

8 са новите случаи на заразените с COVID-19 от последните часове, с тях общият брой на регистрираните става 549. И въпреки, че броят се покачва България продължава да поддържа ниски нива на заразени спрямо световната картина.

Двама са оздравели днес, така излекуваните са вече общо 39. Починаха още двама пациенти с коронавирус, с тях жертвите станаха 22.

Днешната статистика от нови заразени насочи вниманието, към една от най-критично важните групи в борбата срещу коронавируса - медиците.

Нараства броят на заразените сред тях. 6-ма установени спешни медици днес - те са се срещали с много пациенти преди и след като са диагностицирани.

Днес стана ясно, че над 5% от всички заразени хора у нас са медици. 30 човека общо, а седем от тях работят в Столичната спешна помощ. Именно заради това поне 600 адреса, които са били посещавани от тях последните дни, ще бъдат проучени от здравната инспекция и тествани при нужда.

При сигнал за болен или със съмнение за коронавирус спешните медици посещават адреса с всички необходими предпазни средства, които включват и защитни гащеризони. При останалите случаи те носят ръкавици, маска, очила и предпазен шлем.

От Спешна помощ уверяват, че на този етап нямат недостиг на кадри.

Двама лекари, фелдшер и две медицински сестри са установени като положителни за коронавирус в столичната Спешна помощ. Още в петък става ясно, че една лекарка е заразена. Тя е пътувала до Австрия през февруари. В събота започна и тестване на цялата смяна, в която е работила - изследвани са над 100 медици. Днес сутринта бе съобщено, че с положителна проба са още шестима.

Д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ - София: Тези, които са положителните, са на практика без оплаквания, даже бяха изненадани, че са носители на коронавирус.

По време на двете дежурства през уикенда, екипите от тази смяна са посетили около 600 адреса. С всяко от тези 600 семейства предстои да се свърже служител на регионалната здравна инспекция.

Д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ - София: Столичното РЗИ ги обследва. Дали сме имената на тези хора. Има там телефони, те ще се свържат с тях.

Според директора на Спешна помощ екипите засега разполагат с достатъчен брой защитни облекла.

Утре ще стане ясен резултатът от пробите на други четирима спешни медици - те са от друга смяна, различна от тази на далите положителна проба досега. Двама от тях не са се чувствали добре и затова се налага да се изследват и работилите непоследствено с тях.

Д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ - София: Две лекарки и двама шофьори в момента им правят тестове във ВМА.

30 е общият брой на заразените медици от началото на епидемията у нас.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Лекари - 17, медицински сестри - 8, друг медицински персонал - 5.

Сред тях има и лекар от спешното звено на Военномедицинска академия, чиято проба излезе тази сутрин. По данни на оперативния щаб 22-ма от всички медици с коронавирус са заразени по време на работа. Затова от Столичната спешна помощ обявиха, че със собствени средства ще закупят 1000 бързи теста, с които през следващите няколко дни ще се тестват всичките им екипи. Водят се преговори с две болници за извършването и на PSR диагностика.

Георги Гелев - директор на Спешна помощ - София: Болниците са ВМА и Софиямед, където да бъдат изследвани целият център.

Вчера стана ясно, че капацитетът на лабораториите у нас за генетичните PSR тестове се увеличава значително. Проблем обаче за използването на този капацитет може да възникне заради наличне към този момент тестове в страната. За София са осигурени над 11000.

От Кризисния щаб в Бургас обаче сигнализираха за остър дефицит на PSR тестове.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Снабдяването с тестове е по същия начин както с лични предпазни средства. Те не са някаква друга категория, която ей така се намира много лесно.

Пикът според математическите модели вероятно ще бъде по време на Великденските празници.

8 са новите случаи на коронавирус от тази вечер, 10 други положителни проби бяха обявени сутринта. 39 са вече излекуваните от вируса.

Още от щаба съобщиха за смъртта на 72-годишен мъж, от пещера е починал. Той е бил с множество придружаващи заболявания, а от няколко дни е бил интубиран.

По-късно стана ясно, че в Пирогов е починала и 90-годишна жена. Тя също е имала сериозни придружаващи заболявания.

В болница са 201 пациента с коронавирус, от интензивни грижи се нуждаят вече 26 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинфекция на всеки два часа в пощите в Бургас
Дезинфекция на всеки два часа в пощите в Бургас
Менда Стоянова: Държавата ще поеме 60% от заплатите и осигуровките на работниците
Менда Стоянова: Държавата ще поеме 60% от заплатите и осигуровките на работниците