Ивайло Калфин: Забавените социални мерки ще са много по-скъпи за бюджета

от БНТ
19:34, 06.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Политика

Сбъдват се прогнозите, че колкото по-късно се вземат социални мерки за преодоляване на кризата заради разпространението на коронавируса, толкова по-скъпо ще е за бюджета. Това каза в студиото на „Още от деня“ бившият външен и социален министър Ивайло Калфин.

Според него мерките, които се набелязват, са объркани. Нито една от тях не може да бъде приложена така, както е предварително обявена, подчерта той.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Преди да влезе една мярка се променя три пъти. С начина, по който се прие това подпомагане 60:40, се губят страшно много пари... Тук има една загуба поне от 20-30% - между 200 и 300 милиона лева, заради необмислени действия на държавата.

По думите му предлаганата схема не е добра, а правителството оставя усещането, че не знае какво да прави в условията на криза.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Нито един лев все още не е достигнал до икономиката и хората. От три седмици само говорим, променяме, сменяме закони... От едни и същи управляващи чуваме всеки ден, даже и по няколко пъти на ден, промяна в позицията, което е малко шизофренично.

Калфин подчерта, че социалната система е направена да функционира в нормални условия, каквите в момента няма.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Затова ние трябва да търсим корекции в тази система, допълнително финансиране от бюджета и различни условия за нейното ползване. Това е абсолютно задължително.

За него съществува "един принципен проблем", сравнявайки България с останалите европейски страни.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър:​ Във всички останали страни вие ще видите мерки, които казват: "Ние няма да оставим нито един човек извън системата и ще се опитаме да намалим фалитите на фирмите." У нас казват: "Да са си плащали осигуровките, да не са си идвали от чужбина."

Според Калфин е важно да се прояви солидарност в обществото и да не се допусне да има хора без доходи.​

Какво още каза бившият външен и социален министър​ вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Държавата ще поеме 60% от заплатите и осигуровките на работниците
Менда Стоянова: Държавата ще поеме 60% от заплатите и осигуровките на работниците
23 години затвор за убийството на словашкия журналист Ян Куциак
23 години затвор за убийството на словашкия журналист Ян Куциак