НОВИНИ

Нарастват сигналите срещу работодатели, опашки пред бюрата по труда

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:26, 06.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Бизнес

С над 50% нараства броят на сигналите срещу работодатели в Инспекцията по труда. Хора сигнализират, че са били притискани да прекратят трудовите си договори по взаимно съгласие и дори за фалшифициране на техните подписи от работодатели.

През последните дни средно около 3 хиляди българи на ден остават без работа и се регистрират в Бюрата по труда в цялата страна, показват последните данни на Агенцията по заетостта.

Само в петък са регистрирани около 7000 безработни, като 5000 от тях твърдят, че са загубили работата си заради мерките срещу коронавируса.

В първия работен ден от седмицата пред Бюрото по труда в столичния квартал "Младост" от рано сутринта се изви голяма опашка.

"Работех в МОЛ в магазин и там съответно не можем да работим повече в МОЛА-а, не могат да се плащат безумните наеми, които работодателят плаща."

"Аз съм в бранша на туризма и затвориха хотела. Съкратиха абсолютно всички"

"Частната фирма, в която работя, няма никаква работа. Не може да си позволи дори 20% да ми плаща, камо ли 40."

Във Варна от началото на извънредното положение са се регистрирали около 2500 безработни.

Варадин Герасимов: Бях пуснат неплатена отпуска и днес отидох да си подпиша документите за съкращаване.

Заради наплива от днес във Варна заработи още един офис на Бюрото по труда.

Татяна Жекова, изпълняващ длъжността директор на Бюро по труда: Вторият офис ще съкрати чакането на желаещите да се регистрират на място.

От Агенцията по заетостта обясняват, че има възможности за намиране на работа. В момента обявените свободни позиции за цялата страна са над 12 000.

Кремена Калчева - директор на ГД "Услуги по заетостта": Много работодатели вече се адаптираха към ситуацията с антивирусните мерки, приложиха такива и тези, които работят продължават да търсят нашите услуги респективно да търсят работна сила.

От Инспекцията по труда предупреждават работниците да не се подават на евентуален натиск за прекратяване на договор по взаимно съгласие, тъй като това ще ограничи правата им при ползването на обезщетение при безработица. Вече има и сигнали за работодатели, опитали да фалшифицират подписите на служителите си.

Николай Стоянов - главен юрисконсулт в ИА "Главна инспекция по труда": Във времето има осъдителни присъди на работодатели, по-скоро техни представители. Затова съветваме работодателите да не си позволяват да фалшифицират подписи с цел да избегнат предприемане на мерки от Инспекцията по труда.

От Инспекцията по труда прогнозират, че тепърва сигналите за нередности ще растат и призоваха работещите да не се притесняват да бъдат активни.

Сигнали могат да бъдат подадени и онлайн в сайта на Инспекцията по труда, където се изискват коректно попълнени данни. А ако се окажете без работа, Агенцията по заетостта също предлага възможност за подаване на документи онлайн. Така няма да ви се налага да чакате на опашки. Необходими са електронен подпис или ПИК на Националния осигурителен институт. Документи могат да се подадат и на имейла на Агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Короната е топка с бодли“ - разказ за коронавируса
„Короната е топка с бодли“ - разказ за коронавируса
НС заседава вече 9 часа за извънредното положение и актуализацията на бюджета
НС заседава вече 9 часа за извънредното положение и актуализацията на бюджета