Менда Стоянова: Държавата ще поеме 60% от заплатите и осигуровките на работниците

от БНТ
19:40, 06.04.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Политика

За бизнесите, които искат да запазят своите ключови специалисти, държавата ще отпусне помощ по схемата 60:40 като поеме допълнително и осигуровките на работещите. Това стана ясно след приключилата днес актуализация на бюджета. Какво още решиха депутати на днешното си заседание? В студиото на "Още от деня" гостува Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

От помощта в рамката 60:40 няма да могат да се възползват предприятия, които нямат дейност, защото са я прекратили. Те трябва да преминат към други опции, като неплатен отпуск за служителите, например, заяви Менда Стоянова.

Работниците, които са били съкратени, ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда и да получат полагащото им се обезщетение за безработица.

Що се отнася до самонаетите и такива, които са в неплатен отпуск, те могат да се възползват от безлихвения месечен заем от 1500 лв. с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. Самоосигуряващите се не могат да отидат в бюрата по труда, защото те не са плащали осигуровки за безработица и нямат право на такова обезщетение. Те няма как да бъдат безвъзмездно подпомогнати, поясни Стоянова.

Според нея програма, която осигурява безлихвения заем, е много добра, защото няма да е необходимо да се разглежда кредитната история на потребителя, няма да има и други изисквния. Тези стабилизиращи мерки са насочени към малкия бизнес. Има и друга възможност за тях - заем до 100 000 лева - отново безлихвен с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. При отпускането на безлихвения заем ще се прави индивидуална оценка от страна на банките.

По думите на Стоянова не трябва да забравяме, че сме във валутен борд и нямаме възможност да финансираме по друг начин, освен чрез заеми. Именно това е причината за поисканото увеличение на лимита за заем.

Земеделските производители ще продължат да бъдат подпомагани от държавата от европейските фондове, откъдето ще се пренасочат средства за сектори, необхванати от директни плащания. Освен това тя заяви, че вече е разработена схема, в която да кандидатстват кланици с условието да изкупуват български агнета на цена не по-ниска от 5 лв. живо тегло.

Стоянова увери, че българските банки са в стабилно състояние. Неотдавна всички те са преминали стрес тест при много по-строги условия. Затова те имат готовност да поемат отлагане на плщанията по кредитите на потребителите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
549 души са заразените с COVID-19 у нас, 7 са служители на Спешна помощ (ОБОБЩЕНИЕ)
549 души са заразените с COVID-19 у нас, 7 са служители на Спешна помощ (ОБОБЩЕНИЕ)
Ивайло Калфин: Забавените социални мерки ще са много по-скъпи за бюджета
Ивайло Калфин: Забавените социални мерки ще са много по-скъпи за бюджета