НОВИНИ

5,9 по Рихтер в Австралия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:08, 22.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Силно земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разлюля австралийския град Мелбърн. Това е най-мощния трус в Австралия от близо половин век. Нанесени са сериозни материални щети, но няма данни за жертви и пострадали.

В 9.00 ч. сутринта местно време силно земетресение разлюлява щата Виктория. Най-силно го усещат в Мелбърн. Трусът със сила 5,9 е последван от още няколко вторични - със сила средно 4 по Рихтер.

Беше доста стряскащо. Усетих как цялата сграда се тресе. Грабнах кучето си, застанах под рамката на вратата и изчаках да отшуми.

Веднага разбрахме, че е земетресение. Уплашихме се. Казах на децата да си приготвят багаж и излязохме на улицата в случай, че има нови силни трусове, споделя жена след труса.

Нанесени са сериозни материални щети - съобщава се за рухнали комини, срутени стени и фасади на сгради. Над 35 000 души са без ток.

Земетресението е усетено и в щата Нов Южен Уелс. Предизвика смут и сред водещите на австралийски сутрешен блок.

Майка-сокол преживя истински шок в момента на бедствието и трудно взе решение да отлети, оставяйки яйцата си в гнездото. Минути по-късно птицата се върна, провери дали всички яйца са здрави, внимателно ги придърпа към себе си и продължи да ги мъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2192 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
2192 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
Румен Радев пред ООН: Да се борим заедно срещу предизвикателствата
Румен Радев пред ООН: Да се борим заедно срещу предизвикателствата