Румен Радев пред ООН: Да се борим заедно срещу предизвикателствата

от БНТ
07:04, 22.09.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев направи видеообръщение към участниците в 76-ото Общо събрание на ООН. В първия ден от сесията говориха световни лидери сред които Джо Байдън и Ангела Меркел.

В речта си Румен Радев призова за по-ефективни и съгласувани действия в борбата с безпрецедентните глобални предизвикателства.

Като неотложни задачи пред ООН българският държавен глава открои борбата с COVID-19, възстановяването на икономиката, климатичните промени и тероризма.

Той подчерта още, че страната ни подкрепя международната общност в търсенето на трайно дипломатическо решение на ситуацията в Афганистан и припомни, че България ще приеме 70 бежанци, които са сътрудничили на нашата мисия там.

Трябва да съживим ООН, за да се справим ефективно с редица предизвикателства, пред които днес е изправен светът. За тази цел България ще продължи да работи за ефективна Организация на обединените нации, готова да отговори на нуждите на човечеството през 21-ви век. Подкрепяме всеобхватната реформа във всички сфери на дейност на организацията. България приветства доклада на генералния секретар "Нашият общ дневен ред". Особено похвално за нас е, че той е ориентиран към бъдещето, с ясен фокус върху младежта , защото решенията, вземани днес ще предопределят живота на идните поколения. България е силно ангажирана с финансовите си задължения към ООН и е загрижена за продължаващите предизвикателства по отношение на ликвидността, които подкопават способността на Организацията да осъществява своите мандати и да извършва своята работа, заяви Румен Радев.

Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват всички държави да подкрепят по-ефективни и съгласувани действия от страна на международната общност. Многостранната дипломация е ключ към общото ни бъдеще и няма алтернатива, заяви Радев. Държавният глава открои като неотложни задачи пред ООН предотвратяването на разпространението на коронавируса и възстановяването на световната икономика, борбата с климатичните промени, противодействието срещу тероризма и трансграничната престъпност и повишаването на киберсигурността.

Румен Радев призова за оказване на подкрепа за най-уязвимите от кризите страни и хора по света и припомни, че България е част от усилията за предоставяне на ваксини на нуждаещите се. „За да увеличим максимално нашия колективен отговор, трябва да изградим устойчивост“, подчерта държавният глава. Българският президент посочи необходимостта и от повишаване на сигурността на веригите за доставки, критичната инфраструктура, енергийните мрежи, както и готовността за пандемии и природни бедствия.

Като член на ЕС България подкрепя действията на международната общност за постигането на трайни решения за бежанците от Афганистан и оказване на подкрепа за страните, които приютяват голям брой от тях, посочи Румен Радев. Държавният глава отбеляза, че като знак на солидарност България е взела решение да приеме до 70 афганистански бежанци и техните семейства, които са работили за България или мисии на ЕС и НАТО в страната.

Разрешаването на конфликта между Израел и Палестина чрез възраждането на Близкоизточния мирен процес няма алтернатива, отбеляза президентът и призова и двете страни към максимална въздържаност от едностранни действия и провокации, с което да бъде дадена възможност на мерките за изграждане на доверие и диалога. България оценява високо работата на Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ще продължи да я подкрепя както политически, така и финансово, подчерта още държавният глава.

Зачитането на човешките права бе откроено от президента Румен Радев като съществен фактор за постигането на устойчивост на сигурността, просперитета и мира. Държавният глава изрази подкрепата на България за приобщаващото образование за децата с увреждания, овластяването на жените и момичетата, правата на хората с увреждания, както и за борбата с антисемитизма, ислямофобията и езика на омразата.

Българският президент посочи също така, че светът се нуждае от реформирана ООН, за да се справи ефективно с многобройните предизвикателства, пред които е изправен и страната ни ще продължи да работи за ефективна Организация на обединените нации, адекватно подготвена да отговори на нуждите на човечеството през 21-ви век. „България подкрепя цялостната реформа във всички области на дейност на Организацията”, подчерта Румен Радев и постави акцент върху политиките насочени към младежта в доклада на генералния-секретар на ООН, защото по думите му именно „днешните решения ще оформят живота на бъдещите поколения“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
5,9 по Рихтер в Австралия
5,9 по Рихтер в Австралия
Есента идва с понижение на температурите
Есента идва с понижение на температурите