НОВИНИ

COVID-19 и последствията - фокус на срещата на световните лидери в ООН

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 21.09.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

С фокус върху последиците и възстановяването от пандемията от COVID-19 в Ню Йорк започна 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Много от държавните лидери ще направят обръщение на запис, но за разлика от миналата година, сега се допускат и изказвания на живо. Българският президент Румен Радев ще говори на запис късно тази нощ. Неваксинираният му колега Болсонаро беше допуснат до сградата на ООН, но не и в ресторантите в Ню Йорк, които изискват имунизационен паспорт. Дебютна реч пред форума държа американският президент Джо Байдън, на фона на нарушено доверие към страната му след серия от външнополитически решения.

Бразилският президент Болсонаро снощи вечеря пица на улицата в Манхатън заради липса на ваксинационен паспорт, изискван за ресторантите. Участието му на форума беше под въпрос до последния момент, но компромисът дойде под форма на клетвена декларация, че не е носител на вируса.

Речта на Джо Байдън беше тест за посланието му "Америка се завърна" на световната сцена, отбелязват наблюдатели. Белият дом се опитва да ограничи щетите от серия външнополитически гафове, включително хаотичната евакуация от Афганистан при идването на талибаните на власт след американското военно изтегляне.

"Приключихме 20-годишен конфликт в Афганистан и като слагаме край на една непоколебима война, започваме ера на непоколебима дипломация", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Байдън посочи, че човечеството е изправено пред десетилетие на предизвикателства като глобалната пандемия, климатичните промени, киберсигурността, антидемократичните системи. При справянето с тях той обеща водеща роля на Америка, която до 2024 г. ще удвои помощта за развиващите се страни за справяне с климатичните промени. Американският президент обеща и 10 милиарда долара за борба с глада.

Съединените щати не се стремят към нова Студена война, подчерта американският президент, на фона на напрежението в отношенията с Китай.

По-рано Франция отзова своите посланици в Съединените щати и Австралия заради ново споразумение на двете страни и Великобритания за сдържане на Пекин. То предвижда американска технология за изграждане на австралийски ядрени подводници вместо дизелови, договорени с Франция. Берлин подкрепи Париж в упреците към Съединените щати за тайната договорка, Еврокомисията определи отношението на Вашингтон към страна-членка като "неприемливо".

"Изгубеното доверие трябва да бъде възстановено и очевидно това няма да е лесно. Ние обаче искаме да дадем конструктивен принос", заяви Михаел Рот - министър по европейските въпроси на Германия.

"Позицията на Съвета е ясен израз на солидарност с Франция. Виждането ни е, че не става дума за двустранни отношения, а за отношения с Евросъюза - въпрос, който засяга всички нас", заяви Жозеп Борел - ръководител на външната политика на ЕС.

Канбера изтъкна, че сделката е била твърде добра, за да бъде пренебрегната. Сега обаче са под въпрос разговорите Европейски съюз-Съединени щати по търговията и технологиите. Несигурна остава и съдбата на преговорите за свободна търговия Европейски съюз - Австралия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Еразъм+" с ново мобилно приложение
"Еразъм+" с ново мобилно приложение
Мъж от Добринище е задържан за блудство с дете
Мъж от Добринище е задържан за блудство с дете