НОВИНИ

Съмнения за фалшиви сертификати за заболели с COVID-19 пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 21.09.2021
8274
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

76-годишна пациентка, ваксинирана срещу коронавирус, е починала в ковид реанимацията на болницата в Исперих. От петимата, които се лекуват в интензивното отделение, трима също са имунизирани. Лекарите нямат обяснение на какво се дължи това, по-скоро изключение - ваксинирани хора да се разболяват тежко. Не изключват варианта сертификатите да са фалшифицирани.

Тримата ваксинирани пациенти, които са в реанимацията на болницата в Исперих, са на възраст между 68 и 76 години. И тримата са казали, че са ваксинирани. Освен високо кръвно нямат други заболявания. Затова и техният лекуващ лекар д-р Александър Серафимов се е озадачил - това били първите му напълно имунизирани пациенти. Консултирал се с колеги в социалните мрежи - нямало такъв случай в друго интензивно отделение. И се чуди какви са причините.

"Има някакъв имунизационен пробив или някакъв нов щам, който да не се покрива от ваксините. Нямам идея. Хора, които са ваксинирани, се разболяват рядко, обикновено не стигат до реанимация", заяви д-р Александър Серафимов, анестезиолог.

Такива са наблюденията и на д-р Иван Гайдаров, директор на болницата.

"До този момент ваксинираните бяха изключение в ковид отделението", заяви д-р Иван Гайдаров, директор на МБАЛ Исперих.

В болницата направиха проверка и установиха, че и тримата пациенти са с регистрирани в информационната система сертификати. Единият от тях се е ваксинирал още през януари, а другите през месеците март и май. Но какъв е техният имунитет и как се е променил във времето - няма как да установят. Единственият начин е, ако си направят тест за антитела. В телефонен разговор от РЗИ-Разград обясниха, че могат само да направят проверка на сертификатите по документи, но не могат да бъдат сигурни дали наистина на пациентите са сложени ваксини. По-късно отказаха да коментират случая пред камера.

Медиците от болницата в Исперих обаче са категорични:

"По никакъв начин случващото се при нас в интензивното отделение не бива да демотивира хората да се ваксинират , напротив. Научно доказано е и колегите в цял свят доказват, че ваксината е нещо, което пази", коментира д-р Александър Серафимов.

През август в Исперих е имало ръст на желаещите да се ваксинират - над 4600 души са го направили, но този месец броят отново е намалял. Затова от болницата имат готовност да организират и мобилни екипи, които да ходят в по-малките населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пловдив, Берое и Арда с убедителни победи за Купата
Локо Пловдив, Берое и Арда с убедителни победи за Купата
Радев: Реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония
Радев: Реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония