НОВИНИ

Прокуратурата разследва лекарска небрежност след смъртта на 18-годишното момче в болница в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 21.09.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

18-годишно момче е починало в пловдивската университетска болница "Св. Георги", след като е било хоспитализирано заради удар в главата. Родителите смятат, че до фаталния край се е стигнало заради лекарска грешка. Прокуратурата разследва случая.

В университетската болница "Св. Георги" вече тече щателна проверка по трагичния случай с починалото 18-годишно момче. От Окръжната прокуратура са изискали цялата налична документация от лечебното заведение.

От болницата уверяват, че оказват пълно съдействие на разследващите органи. Образувано е досъдебно производство, което трябва да установи има ли лекарска грешка. Според родителите такава е налице.

18-годишният Теодор Давчев е бил студент във Великобритания, прибрал се за ваканцията в Пловдив. Ден преди полета си за Лондон, той заминал да нощува в извънградска вила, където претърпял инцидент с кола. Според родителите му момчето се върнало в града в добро състояние, но след като споделил, че си е ударил главата и е повръщал, те го завели за преглед в университетската болница "Св. Георги".

"Даже вечерта след като беше назначен и извършен скенер, лекарят се колебаеше дали да го приеме или да го изпише за домашно лечение, но решиха да го приемат за наблюдение", казва Йордан Давчев, баща на починалото момче.

Момчето е преместено в неврохирургично отделение, където прекарва два дни. Малко преди да почине, говори с баща си по телефона и е бил адекватен.

"Когато едната му ръчичка падна безжизнена отстрани от леглото се ужасих и започнах да викам "бързо, викай докторите" на баща му, защото детето не мога да го събудя", казва майката Калина Давчева.

"Факт е, че лично сестрата, която пиеше кафе и гледаше турския сериал в дежурната стая, заедно с целия медицински персонал на етажа ми каза: "Спокойно, господине, не викайте лекар, ние му дадохме по-силно обезболяващо. Той спи и затова не може да го събудите", разказва бащата.

Родителите са категорични, че синът им е оставен без наблюдение и се е задушил от собствените си секрети, аспирирани от дробовете му. От болница "Свети Георги" съобщиха, че пациентът не е оставян без надзор, а влошаването му е настъпило внезапно.

Болница "Свети Георги": Починалото момче е пострадало при ПТП и не е потърсило помощ веднага

Медиците смятат, че семейството е потърсило специализирана помощ твърде късно след инцидента и при появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма. Пациентът е приет с мозъчен оток, посочват от болницата. След информациите в медиите от Регионалната здравна инспекция се самосезираха по случая и започнаха проверки.

"Нашите служители проверяват качеството на медицинското обслужване, цялата документация от приема на пациента, до неговия изход", обясни д-р Аргир Аргиров, заместник-директор на РЗИ-Пловдив.

Множество експертизи вече бяха назначени и от прокуратурата. Резултатите от тях се очакват до два месеца, като най-вероятно срокът на разследването ще бъде удължен.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Спецов: Няма да търпим корупция в НАП
Румен Спецов: Няма да търпим корупция в НАП
Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб
Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб