НОВИНИ

18-годишно момче почина в Пловдивската болница, според родителите е лекарска грешка

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 21.09.2021 (обновена)
23266
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

18-годишно момче е починало в Пловдивската университетска болница "Свети Георги", след като е било хоспитализирано заради удар в главата. Според родителите до фаталния край се е стигнало след лекарска грешка.

18-годишният Теодор Давчев бил студент във Великобритания, прибрал се за ваканцията в Пловдив. Ден преди полета си за Лондон, той заминал да нощува в извънградска вила, където претърпял инцидент с кола.

Според родителите му, момчето се върнало в града в добро състояние, но след като споделил че си е ударил главата и е повръщал, те го завели за преглед в Университетската болница "Свети Георги".

Синът ни получи лека до средна мозъчна травма, сътресение. Вечерта след като беше извършен скенер, лекарят се колебаеше дали да го приеме или изпише и в крайна сметка го прие, обяснява бащата.

Момчето е преместено в Неврохирургично отделение, където прекарва два дни. Часове преди да почине, говори с баща си по телефона и е адекватен.

Ние с майка му видяхме как убиха нашето дете. Аз съм категоричен, че това, което извършиха, е недопустимо, разказва почерненият родител.

Родителите са възмутени от това, че когато са открили момчето в болничната стая, никой от персонала не се е отзовал веднага, а дежурната сестра е гледала сериал и им казала "спокойно", въпреки призивите да помогнат.

Въпреки последвалите реанимационни действия и обдишването, 18-годишното момче почива. Родителите са категорични, че той се е задушил от собствените си секрети, аспирирани от дробовете му.

Болница „Свети Георги“: Починалото момче е пострадало при ПТП и не е потърсило помощ веднага

От болница "Свети Георги" съобщиха, че по случая тече щателна проверка, но категорично не са съгласни с твърденията на близките за неглижиране на пациента. Според лекарите влошаването е настъпило внезапно, а терапията е била насочена към намаляване на мозъчния отток на момчето.

Родителите обаче твърдят, че лекуващият лекар е отхвърлил наличие на хематоми и оттоци.

Аз допускам, че или лекарят е разпоредил да му дадат нещо успокоително, или медицинската сестра е решила това по свое усмотрение, допълва бащата.

От болницата вече са предоставили пълната документация по случая на окръжна прокуратура, която е образувала досъдебно производство. Подадена е информация за лечението на момчето и натовареността на екипите.

От прокуратурата уточниха за БНТ, че са назначени множество експертизи, а разследването е поверено на следователи.

Повече подробности вижте в прякото включване на Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царевичната луна предизвести есенното равноденствие (Снимки)
Царевичната луна предизвести есенното равноденствие (Снимки)
ЦИК започва прием на документи за регистрация на изборите
ЦИК започва прием на документи за регистрация на изборите