ЦИК започва прием на документи за регистрация на изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:08, 21.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Общество
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за президентските и предсрочните парламентарни избори на 14 ноември.

Три часа след официалното начало на срока за прием, все още нито една партия не е подала документите си за регистрация. Крайният срок е 29 септември. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент. На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

Вчера Министерският съвет одобри план-сметката на вота - 123 милиона и 800 хиляди лева - толкова ще струват президентските и парламентарните избори. В сумата влиза и възможността за провеждане на балотаж на президентските избори на 21 ноември.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" зам-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева заяви, че избирателят ще има възможност дали да гласува за президент, за парламент или и за двете. За предстоящите избори ще бъдат купени допълнително 1 600 машини. Тя увери, че ще има и достатъчно време да бъде инсталиран софтуерът на машините за гласуване.

Росица Матева, ЦИК: Още 1600 машини и 26 000 флаш памети трябват за изборите

Ако трябва да бъдат купени допълнителни машини за гласуване за изборите 2 в 1, кабинетът ще отпусне допълнителни средства. "Сиела Норма" е готова да достави 5000 машини за гласуване - на цена от 5200 лева на устройство, което прави 26 млн. лева общо. Това става ясно от писмо, изпратено до ЦИК. Фирмата е готова да осигури логистиката на машинния вот на 14 ноември срещу 13,5 млн. лева, което включва и транспорт на машините в чужбина.

Днес в 18.00 ч. от фирмата са поканени в ЦИК във връзка с обществената поръчка за техническото обслужване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
18-годишно момче почина в Пловдивската болница, според родителите е лекарска грешка
18-годишно момче почина в Пловдивската болница, според родителите е лекарска грешка
Кола блъсна и уби на място пешеходец в Пазарджик
Кола блъсна и уби на място пешеходец в Пазарджик