НОВИНИ

Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 21.09.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Приключи анализът на подводните снимки на корпуса на заседналия край Камен бряг кораб.

Добрата новина е, че хамбарите на кораба, в които се съхраняват азотните торове, нямат пробойни, не е нарушена и целостта на резервоарите, в които има около 20 тона гориво. Това означава, че към момента опасност от екологична катастрофа няма.

Водолази заснеха пробойните на заседналия край Яйлата кораб

Утре специализирана фирма ще направи оглед на морското дъно, за да се установи дали е възможно товарът да бъде прехвърлен с плаващ кран на друг кораб. След това корабът ще бъде провлачен до най-близкото пристанище.

На срещата днес е присъствал и представител на корабособственика, който е одобрил този план на действие.

Над 2 часа товарният кораб от Украйна се е носил към брега, без да променя курса си.

"Корабът е бил на курс, при който е трябвало да влезе в системата за разделно движение, като направи поворот, който да го въведе в тази зона. Но корабът не е направил поворот и продължил да плава към брега", каза к.д.п. Милен Тодоров, директор на Дирекция "Ръководство на корабния трафик Черно море".

Нетипичното движение на кораба е наблюдавано от дежурните в Службата за управление на морския трафик, които неведнъж се опитали да се свържат с екипажа.

"Не са успели, направили са множество повиквания по УКВ и по други канали, но не е получена връзка с кораба. Никой на борда на кораба не е чул повикванията", обясни к.д.п. Тодоров.

Предварителна информация, че корабът плава към пристанище Варна, е била подадена от капитана. Следващата връзка с дежурните от Службата за управление на морския трафик е трябвало да стане при навлизане в контролираната от тях зона. На този етап има само хипотези каква би могла да е причината плавателният съд да заседне в плитчините край Камен бряг.

"Причината е загуба на концентрация на вахтените лица, които вероятно не са били наясно със ситуацията по някаква причини. Моето предположение е, че вахтата не е била в състояние да разбере какво се случва по някаква причина", каза к.д.п. Милен Тодоров.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва лекарска небрежност след смъртта на 18-годишното момче в болница в Пловдив
Прокуратурата разследва лекарска небрежност след смъртта на 18-годишното момче в болница в Пловдив
Починалите деца с Ковид са с имунен дефицит
Починалите деца с Ковид са с имунен дефицит