НОВИНИ

Вандали пак изпотрошиха пианото на площада в Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 21.09.2021
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Преди няколко месеца ви разказахме за това как жители и гости на Търговище се радват на пианото на централния площад в града. Сега, само 5 години след поставянето му, то е почти унищожено от вандалски набези, специалната кабинка е надраскана и изпочупена, около него е пълно с боклуци. За отбелязване е, че това е вече второ пиано там, първото също беше унищожено.

През август 2016 година трима млади ентусиасти със собствени средства решават да зарадват жителите на града с музикалния инструмент. Наоколо е пълно с любопитни хора, желаещи да чуят и докоснат придобивката.

От първото пиано няма и помен, защото две години след поставянето му беше унищожено, а второто е с изтръгнати и обгорени клавиши, да се свири на него е почти невъзможно, специалното столче е откраднато, кабинката е строшена.

Първите стъпки на Симеон Шомев да се научи да свири са били именно на това пиано, идвал е почти всеки ден.

"В момента пианото не става за нищо, защото са го потрошили, клавишите не работят, някои клавиши даже ги няма, родителите си оставят децата да свирят, те почват да блъскат, да тропат, а големите нощно време като се напият, се правят на мъже и почват да удрят пианото", разказва Симеон.

Очакванията на главния инициатор Димитър Геров при поставянето на пианото са били съвсем доброжелателни че тук ще свирят можещи, а други ще се научат.

"Думите са излишни, няма какво да коментираме, при положение, че всичко се вижда с очите, разочароващо просто. Очаквах, че няма да бъде запазено, но очаквах, че ще бъде по-дълго тук, в смисъл да оцелее повече, а не да се налага да сменяме пиана на две години, да се чудя как да го опазвам, да го чистя, безсмислено е просто. Винаги съм се грижел за него, когато е било изправно разбира се, дори да не е изправно-да бъде ремонтирано, да бъде настроено, да бъде абсолютно в най-добрата си форма за годините", казва той.

Освен по-голяма отговорност от хората, Димитър е очаквал по-голяма подкрепа и контрол от местната власт. Казва, че дори и да иска да го поправи или да го замени с друго пиано, всички му отказват след като разберат за какво и за къде е. След поставянето на пианото, само на метри от него беше монтирана камера за видеонаблюдение, както и осветление за през нощта. Според специалисти от Общината не малка вина за това състояние на пианото имат и родителите на малките деца, оставени без наблюдение.

"В началото пианото се използваше от хора, които умееха да свирят, използваха го в два и в три часа през нощта. След това децата започнаха да проявяват интерес, някои от тях умеят да свирят, но разбирате, че това е инструмент, към който да се отнасят внимателно, това не всички деца го правят. Общината до сега не е получила нито един сигнал от когото да е било за възникнал проблем, имаме възможност при подаден сигнал да го подадем на полицията и съответно да открием нарушителя. Ние ще направим всичко възможно да открием тези, които вандалстват над пианото, затова молим всички граждани, които забележат някаква нередност, незабавно да се обаждат на телефона на дежурните в Общинския съвет", заяви Кирил Керев, главен експерт ОМП, Община Търговище.

Инициаторът на проекта Димитър мисли да се откаже от поддръжка на музикалния инструмент.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков пред БНТ: Няма да сме с общи листи с ДБ и ИБГНИ
Кирил Петков пред БНТ: Няма да сме с общи листи с ДБ и ИБГНИ
Пожарът в местността "Бетоловото" отново се разгоря
Пожарът в местността "Бетоловото" отново се разгоря