НОВИНИ

Започна въздушната обиколка на България, посветена на авиацията и ВВС

bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 21.09.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Четвъртата въздушна обиколка на България започна днес от авиобаза Крумово. Тя се провежда по инициатива на фондация „Български ВВС“ и Командването на българските Военновъздушни сили. Събитието се подкрепя и от Асоциацията на ултралеката авиация и авиомузея в Крумово.

Обиколката се провежда на „щафетен” принцип, който осигурява включването на участници на всеки от планираните етапи по маршрута и на избрана от тях продължителност.

Заради силния вятър, някои от ултралеките самолети днес се забавиха с излитането си.

Машините прелитат над летище Кабиле и кацат в Приморско. Утре програмата предвижда полети до летище Балчик, прелитане над летище Щръклево и кацане в Долна Митрополи. А в Крумово ще се приземят самолетите, на които ще бъдат качени 9 броя гилзи - контейнери с почва от първите български летища.

Четвъртата въздушна обиколка на България е посветена на 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили, както и на 105-ата годишнина на изтребителната авиация, 70-годишния юбилей на полковата/базова организация на изтребителната, изтребително-бомбардировъчна и разузнавателна авиация, на 115-ата годишнина от подписването на Указ 28 от 20.04.1906 г. на княз Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение, 60 години от изпращане на човек в Космоса и на 30 години на основните дейности на ВВС, сред които и създаването на Музея на авиацията – Крумово.

Началото е поставено през 1917 г., когато е започнала организацията за първата въздушна обиколка, но тя не е завършила по правилата. На практика през 1926 г. е проведена първата въздушна обиколка. Втората е през 2012 г. по повод на 100-годишнината от първия боен полет на българската военна авиация, а третата – през 2015 г. по случай 100-годишнината на Българското самолетостроене.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетино и Меси са изгладили отношенията помежду си
Почетино и Меси са изгладили отношенията помежду си
Клиент застреля касиер в Германия заради забележка да си сложи маска
Клиент застреля касиер в Германия заради забележка да си сложи маска