НОВИНИ

Остава хладно, с ниски температури и силен вятър

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 21.09.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Много силен беше вятърът през последното денонощие, с пориви над 100 км/ч. Има нанесени материални щети в Ловеч и в няколко села в района на Тополовград. Причината е студен атмосферен фронт, който премина през страната.

Днес ще бъде по-малко ветровито, със слаб до умерен, все така северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува по-студен въздух и максималните температури ще бъдат съществено по-ниски, в сравнение с вчера, от 16° до 22° в Северна България и по Черноморието и от 22° до 26° в южната половина от страната.

Облачността ще е променлива, по-често значителна. В близките часове валежите в североизточните райони ще спрат, но до края на деня ще превали на места в Западна България. През нощта слаби превалявания ще има в югозападните райони от страната. Ще продължи да духа слаб до умерен северозападен вятър и чувствителното захлаждане ще обхване вече цялата страна.

Утре, в празничния 22 септември, ще посрещнем астрономическата есен с минимални температури между 7° и 12° и максимални от 16° до 21°. И през втората половина на деня ще преобладава облачно време, на много места с превалявания от дъжд.

Облачно ще бъде и на морския бряг, главно в следобедните часове ще има и валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 18 до 21°. Температурата на морската вода е 22 - 23°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

И в планините облачността ще е по-често значителна и на много места ще превалява дъжд, а с нахлуването на по-студен въздух по високите части валежите ще са от сняг. Ще бъде много ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури в курортите чувствително ще се понижат и ще са от едва 2° на Алеко до 16° в Банско.

Освен у нас, понижението на температурите ще продължи и на Балканите и ще са по-ниски от обичайните за периода. Необичайно хладно за сезона, облачно и дъждовно ще бъде и в повечето страни от Източна и Централна Европа. Предимно слънчево ще е времето във Франция, по-голямата част от Италия, а също и в Португалия.

У нас през следващите дни ще остане ветровито, с променлива облачност, но почти без валежи. В четвъртък ще се задържи сравнително студено с максимални температури между 15° и 20°. В петък обаче ще започне затопляне, което ще продължи и през почивните дни, когато се очаква и предимно слънчево време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Стефан Янев назначи петима нови заместник-министри
Премиерът Стефан Янев назначи петима нови заместник-министри
Барселона сменя Куман само щом намери заместник
Барселона сменя Куман само щом намери заместник