НОВИНИ

Водолази заснеха пробойните на заседналия край Яйлата кораб

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 21.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Регионални
Слушай новината

Заседналият товарен кораб в скалите край резерват Яйлата в момента е в стабилно състояние и няма опасност от разлив на гориво.

Направен е вече и подводният оглед от водолази, тъй като се е очаквало влошаване на времето Той е приключил снощи в 21.00 часа. Днес времето в района е доста ветровито и морето е бурно.

Снимките, направени от водолазите, ще покажат колко са големи пробойните на кораба и дали той ще може да бъде изтеглен, без това допълнително да увреди корпуса. Още днес данните ще бъдат анализирани и ще се реши какви ще бъдат последващите действия.

От управлението на корабния трафик заявиха за БНТ, че когато корабът е влязъл в българската зона за отговорност в Черно море, екипажът е трябвало да се обади на дежурните в управлението, но не го е направил.

"Операторите, които наблюдават трафика по цялото Черноморско крайбрежие, са забелязали нетипичния курс на кораба и са направили опит да се свържат с него от своя страна. Не са успели. Направени са множество повиквания по УКВ и други канали, но не е получена връзка с кораба. Моето лично предположение е, че вахтата не е била в състояние да разбере какво се случва по някаква причина", каза Милен Тодоров – директор на Дирекция “Ръководство на корабния трафик – Черно море.

Дежурните от управлението са се свързали с гранична полиция, с Военноморските сили, както и с морския спасителен център.

По първоначални данни вероятно става въпрос за човешка грешка.

Корабът край Яйлата е заседнал заради неадекватно поведение на екипажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следващата седмица влиза в сила законът, с който Бюрото по защита се прехвърля към Министерство на правосъдието
Следващата седмица влиза в сила законът, с който Бюрото по защита се прехвърля към Министерство на правосъдието
Антъни Джошуа: Здрав съм като скала
Антъни Джошуа: Здрав съм като скала