Кирил Петков пред БНТ: Няма да сме с общи листи с ДБ и ИБГНИ

От "Продължаваме промяната" остават отворени за разговори при промяна на позициите и отношенията между партиите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:30, 21.09.2021
6250
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни защо е подписал коалиционно споразумение със "Средна европейска класа" и "Волт" и не е приел протегнатата ръка на "Демократична България" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за предизборна коалиция и общи листи обединение на всички формации на промяната.

"Не бих казал че съм отказал, казах, че няма да сме с общи листи. Това, което другата седмица трябва да направим, е да говорим с ДБ и ИБГНИ, като аз ги виждам - Мая Манолова отляво, ние сме новият център, "Демократична България" си стои вдясно. Идеята е, че ние трябва да се споразумеем за едно бъдещо коалиционно управление", каза Петков.

Според Кирил Петков коалиция с ГЕРБ и ДПС към момента не е възможна, но не изключва провеждане на разговори с тях при промяна в позициите и отношенията между партиите. По думите му трябва да се говори за принципите, а не за "брандовете" на партиите и когато има проблеми, те да се казват точно и ясно.

Не трябва да караме хората да гласуват за някаква конфигурация, която е неестествена за тях, трябва да имат избор между ляво, център и дясно, но да са сигурни, че ние сме се разбрали върху общите принципи за бъдещото управление, така че да са сигурни, че след изборите няма да има дискоодринация, допълни Петков.

"Тренд": ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина

По думите му това може да доведе до резултат от близо 30% вот в полза на "Продължаваме промяната" Изчислил, че при 9%, които им дават социолозите още преди да е обявена новата формация, няма проблем те да бъдат умножени по три, когато всички дадени обещания бъдат изпълнени.

"Ние не гледаме тясно партийно. За нас не е важно точно колко е нашият процент. Това, което е важно е, че коалицията, която се обединява върху общите принципи, трябва да достигне 121 депутати. Ние към това се стремим", уточни Петков.

Той обясни и защо именно СЕК и "Волт" са предпочетените партньори.

"Средна европейска класа" избрахме през човек. Аз лично Косьо Бачийски го познавам, виждах неговите битки в Бургас, включително с Росенец и летището в Бургас - там минахме от човека към партията, не от партията към човека. "Волт" ни хареса заради техните общи перспективи за развитие - това е европейска партия, има я в доста държави", обясни Кирил Петков.

По-рано пред БНТ лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски разказа, че с Кирил Петков го свързват общи идеи отдавна и дори бил сред първите, с които в началото на годината искал да разшири партията

"Преговорите започнаха след като двамата министри сдадоха поста. Те бяха казали, че няма да водят политически разговори докато са служебни министри. Те изпълниха този ангажимент. Всичко се разви в последните дни. Вчера финализирахме. Разговорите бяха може би най-лесните политически разговори, които съм водил Ние сме единомишленици по много от каузите. Така че просто седнахме и си поговорихме какво трябва да направим, за да продължим промяната, която е започнала", каза той.

От СЕК не са поставяли никакви условия пред Петков и Василев, а дали ще имат хора в листите на коалицията щял да реши коалиционният съвет.

Петков и Василев отиват на избори с "Волт" и "Средна европейска класа"

Ще има още партии в коалицията, те ще са малки, но трябва да имат общи цели - "не" откъм средства, "не" откъм правене на листи, но "да" откъм продължаване на промяната заедно, каза още Петков.

В следващите дни очакваме да разберем дали ще има и кои ще са новите партии в коалицията "Продължаваме промяната".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След протестите в Айтос: Обещаха да започне процедура за изграждането на обходен път
След протестите в Айтос: Обещаха да започне процедура за изграждането на обходен път
Вандали пак изпотрошиха пианото на площада в Търговище
Вандали пак изпотрошиха пианото на площада в Търговище