НОВИНИ

След протестите в Айтос: Обещаха да започне процедура за изграждането на обходен път

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 21.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

След няколко дни на протести държавата обърна внимание на напрежението в Айтос, след като миналата седмица при катастрофа с ТИР загинаха баща и двете му деца. От Министерството на регионалното развитие обещаха да започне процедура по изграждането на обходен път, ще се взимат спешни мерки за обезопасяване на пътната отсечка.

Въпреки обещанията жителите на Айтос и тази вечер излязоха на протест за четвърти пореден ден. Недоволството няма да стихне, докато реално не започнат действия по обезопасяването на пътя Провадия-Айтос, откъдето ежедневно минават стотици тирове. Докато не бъде изграден обходен път, полицията ежедневно ще следи с камери за скорост движещите се автомобили, въвеждат се и ограничения за тировете.

Заместник-министърът на регионалното развитие и част от ръководство на МВР бяха посрещнати от протестиращите днес в Айтос.

От полицията обещаха на първо време по-засилен контрол от органите на реда в опасния участък, минаващ покрай детска площадка и лунапарк.

"Ще има полицейско присъствие и в тъмната част. Ще има и радари, които са мобилни камери в автомобилите. Нашата идея е да има превенция. Ще бъдат инсталирани и такива мобилни кантари. Ще ги видите тези кантари още в петък и събота", заяви старши комисар Борислав Муеров, заместник-директор на ГД "Национална полиция".

Вече е започнала процедура и за поставянето на постоянна камера за скорост в участъка. В четвъртък ще се обследва целия път, за да се поставят и ограничители на скоростта. Ограничения ще има и за тировете. От 27 септември.

"Временно ограничаване преминаването на тежкотоварния трафик автомобили над 12 тона през Айтоския проход. Той ще минава посока Карнобат. Няма да минава през Айтос", каза Валентин Граматикова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

"До края на месец октомври ще бъде свикан областният съвет за регионално развитие за област Бургас, на който именно ще се гласува и приоритетното изграждане на този обходен път, за да може да бъдат предотвратени тези пътно-транспортни произшествия и загуби на човешки животи", заяви проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Жителите на Айтос обаче все още нямат доверие в институциите.

Протестите ще продължат докато не местните хора не видят, че пътят е безопасен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"България в 60 минути" с поредно признание
"България в 60 минути" с поредно признание
Кирил Петков пред БНТ: Няма да сме с общи листи с ДБ и ИБГНИ
Кирил Петков пред БНТ: Няма да сме с общи листи с ДБ и ИБГНИ