НОВИНИ

Нападнаха журналист в Австралия по време на протест против ковид мерките

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:38, 21.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

В Мелбърн репортер беше брутално нападнат по време на протести. Демонстрациите бяха последвани от решение на властите да спрат работата на строителните обекти за две седмици с аргумента, че с движението на хора се ускорява разпространението на коронавируса.

Гняв и викове срещу властите в австралийския щат Виктория, след като въведоха изискването строителните работници да представят документ, че са ваксинирани с поне една доза срещу COVID-19, за да се явят на работа.

Демонстранти срещу задължителното ваксиниране в изблик на ярост чупиха витрини, палиха и скандираха. Охраняваше ги конна полиция, а за разпръскването им бяха използвани гумени куршуми и лютив спрей.

Репортерът на ТВ Севън Пол Даусли, изпратен да отразява протеста, пострада сериозно.

"Удариха ме по главата с метална кутия, наистина боли. Сграбчиха ме за врата, напръскаха ме с урина. А сега ме замериха и с кутия с енергийна напитка", казва той по време на пряко включване.

Нападението срещу репортера и оператора е заснето. Поредната проява на агресия срещу журналисти е част от тревожна тенденция в много страни, която се засилва от началото на пандемията.

Антиваксъри нахлуха в обществената телевизия на Словения

В началото на септември противници на ваксинирането нахлуха в студиото на словенска телевизия и поискаха да се оповести позицията им. Тогава програмният директор на медията определи случилото се като недопустима атака срещу журналистиката и демокрацията.

В края на юли най-малко седем журналисти станаха обект на словесна и физическа агресия, докато отразявали протести във Франция, Италия, Испания и Словакия срещу мерки, наложени от правителствата във връзка с коронакризата, по данни на "Репортери без граници". От организацията призоваха властите да разследват тези нападения и да осигурят по-добра защита на журналистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: Ще бъдем солиден фактор и в следващия парламент
Атанас Атанасов: Ще бъдем солиден фактор и в следващия парламент
Футболист на Монтана бе хванат да шофира след употреба на кокаин
Футболист на Монтана бе хванат да шофира след употреба на кокаин