НОВИНИ

6 партии влизат в новия парламент при около 31% обработени протоколи

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:10, 05.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава обработката на протоколи от секционните избирателни комисии. Тя върви сравнително бавно, като на този предварителен етап в следващия парламент място намират шест партии.

Вече 1/3 от протоколите на секционните избирателни комисии в страната са обработени или около 31%. Сравнително бавно върви обработването на протоколите, нещо, за което беше алармирано около две седмици преди вота заради факта, че в тези протоколи трябва да се сумират данните както от хартиения, така и от машинния вот и се очакваше да се допускат грешки, което да забави процеса.

При тези междинни резултати шест формации намират място в следващия парламент, като на първо място е ГЕРБ с 23,92%. БСП отстъпва второто място на "Има такъв народ" и така партията на Слави Трифонов има 18,81%, БСП остава трета с 14,87%.

"Демократична България" е четвърта с 11,02%, ДПС е петата политическа сила - 9,11% и "Изправи се! Мутри вън!" прескачат бариерата от 4% и е с 5,12%.

Политическите сили, които засега остават под чертата: ВМРО продължават да стоят на границата, те са с 3,53%; "Възраждане" и "Воля - НФСБ" също остават под чертата.

Към 17.00 ч. вчера избирателната активност е малко над 40% - това са повече от 2 милиона и 600 000 души.

Вчерашният ден се характеризира с не много и не сериозни сигнали. Фокусът беше към машинното гласуване, защото за първи път се реализира такова масово машинно гласуване в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава броенето на протоколите в "Арена Армеец"
Продължава броенето на протоколите в "Арена Армеец"
Валежите спират днес, но временно
Валежите спират днес, но временно