НОВИНИ

7 души са задържани при акция срещу нелегалния трафик на мигранти

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:33, 18.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
Криминално
Слушай новината

Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

Двама от тях са българи и двама афганистанци.

Групата е била много добре структурирана и с ясна йерархия, а ръководителят е афганистански гражданин.

Групата е действала на територията на София, Хасково и Русе. Работата по случая е започнала след информация до ДАНС за група, превеждала нелегални мигранти през българо-турската граница. Установено е, че по различни начини са прекарвани нелегалните мигранти през България. Цената за услугата също била различна - от Афганистан до Германия между 8000 и 10 000 евро, а от Турция до Сърбия около 2800 евро.

"Заплащането също се осъществява през тези четирима членове на организирана престъпна група, като обикновено мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация при т. нар. хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата", заяви Цветан Цветанов от ДАНС.

Обикновено едно от разпределителни депа на територията на страната било в района на Вакарел, впоследствие групата прекарвало нелегалните мигранти към София.

В столицата те нощували в места за настаняване или в гористи местности. Други хора от престъпната група след това ги транспортирали към българо-сръбската граница. Групата е имала може би стотици помагачи - хора, които са транспортирали и укривали мигрантите.

От прокуратурата заявиха, че освен афганистанския ръководител на групата има и български - жена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Джамбазки: Време е да спрат да си играят на изчегъртване
Ангел Джамбазки: Време е да спрат да си играят на изчегъртване
Димитър Маринов: Щял съм да се возя в градския транспорт безплатно
Димитър Маринов: Щял съм да се возя в градския транспорт безплатно