НОВИНИ

Франция извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:30, 18.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия за консултации. Така Париж протестира пакта за сигурност, наречен Аукус, който преди дни обявиха Вашингтон, Канбера и Лондон.

По думите на френския министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан "крайното" решение е оправдано от "изключителната тежест" на ситуацията.

По силата на обявения от САЩ, Австралия и Великобритания, стратегически пакт, Канбера получава възможност за построяването на подводници с ядрени реактори. Това на практика обезсмисля сделката между Австралия и Франция, за строежа на 12 конвенционални подводници, сключена през 2016 година.

Париж е бил уведомен за новата инициатива на австралийските си партньори няколко часа преди обявяването ѝ. От Вашингтон заявиха, че смятат Париж за ""жизненоважен" партньор.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент написа в Туитър:

"Контактуваме активно с френските ни съюзници. Разбираме позицията им, и сме наясно с плановете им за отзоваване за консултации на посланик Етиен. Франция е "жизненоважен партньор и нашият най-стар съюзник, и ние ценим много високо нашите отношения."

Отзоваването на посланици между съюзници е крайни необичайно, посочва BBC. Предполага се, че Франция изтегля свои висши дипломати от САЩ и Австралия за първи път. От Канбера заявиха, че разбират "разочарованието" на Париж, но се надяват да работят активно с френската страната, за да я убедят в значимостта на двустранните отношения.

Според анализатори Аукус е опит за намаляване на влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Там интереси има и Франция, която обаче не е включена в новата стратегия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова е на 1/2-финал във Валенсия
Виктория Томова е на 1/2-финал във Валенсия
Испания облекчава мерките
Испания облекчава мерките