НОВИНИ

40 години високоскоростни влакове във Франция

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:50, 17.09.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция отбелязва 40 години от високоскоростния жп транспорт. На Лионската гара в Париж, където през 1981 г. тръгва първият френски високоскоростен влак, днес президентът Еманюел Макрон представи макет на нов модел, който ще бъде пуснат през 2024 г. Той каза, че тази голяма авантюра ще продължи с мащабни инвестиции.

Преди 40 години тогавашният френски президент Франсоа Митеран изпраща от Лионската гара първия ТеЖеВе, както е френският акроним за влака-стрела. Отначало те вървят по линията Париж-Лион със скорост 270 км/ч. През 2007 г., с близо 575 км/ч. е подобрен рекордът за движение на релси. ЖП мрежата обхваща страната и европейски градове.

Това е човешка история, която доближи семейства, доближи французите, но и останалата част от Европа. 40 години по-късно дойдох да ви кажа, че това увлечение на французите към влака, към технологичния гений - ние ще продължим с него, каза Еманюел Макрон,президент на Франция.

За 40 години високоскоростните влакове са превозили 3 млрд. пътници. С идването си на власт Макрон обеща да модернизира френските железници.

Казвам ви с убеждение, че идващите десетилетия са десетилетия на новия високоскоростен влак, на нов начин на придвижване за нашите съграждани, десетилетия на железопътния товарен превоз и ново бъдеще на държавните железници, допълни Еманюел Макрон,президент на Франция.

По-комфортен, вече на достъпни цени, този транспорт конкурира въздушния превоз и е част от стратегията за борба с климатичните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин гласува на изборите през телефона на свой помощник
Путин гласува на изборите през телефона на свой помощник
Почина дългогодишният оператор на БНТ Владимир Коцев
Почина дългогодишният оператор на БНТ Владимир Коцев