НОВИНИ

7 години по-късно: Глоби от по 5000 лв. за 7 митничари, искали пари от шофьори

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:56, 18.05.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Зрелищна акция отпреди 7 години завърши с административни глоби от по 5000 лв. за 7 митнически служители, след решение на Апелативния специализиран наказателен съд.

Според обвинението митничарите искали различни суми за почерпка от преминаващи шофьори на пункт Лесово. Случаят е от 2014 г. Спецпрокуратурата днес все пак отчете края на делото като успех, защото на първа инстанция митничарите са били оправдани.

Дребни суми от 10 до 20 лева до по-сериозни - 400 евро. Толкова прибирали от шофьори, според обвинението, задържаните през 2014 г. митничари. Подбирали предимно граждани от страни извън ЕС - украинци, молдовци, турци.

"Аргументът им е почерпка, за кафе. Най-различни места, например в кабели, като копирни машини, къде ли не са скривали най-различни суми. Евро, долари, турски лири - тези пари са отнети в полза на държавата", заяви прокурор Георги Мойсев.

Митничарите обаче така и не са били обвинени за получаване на подкуп.

"Тъй като не са задържани по време на получаване на подкуп от конкретно лице, а при разпределяне на събраните суми, които цялата смяна събира заедно и предава на определено лице, което разпределя събраната сума между митническите служители", обясни прокурор Георги Мойсев.

Първоначално митничарите са били отстранени от длъжност, но по-късно отново са възстановени. От спецпрокуратурата обаче са доволни, че на втората инстанция присъдите са осъдителни.

"Без значение е наложеното наказание, въпросът е неговата неотменимост. Всъщност важното е, че лицата са признати за виновни и са наложени наказания, каквито е предвидил законодателят", каза прокурор Георги Мойсев.

Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно. Днес магистратите от двете специализирани съдилища отчетоха дейността си. Спецсъдът се определи като най-натоварения окръжен съд в страната през миналата година. През 2020 година са постъпили близо 6500 дела, от които 174 същински и 6244 частни. На втора инстанция - в Апелативния спецсъд, са постъпили 680 дела.

"Механичната съпоставяемост на натовареността на съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд с тази на останалите апелативни съдии в страната, е неудачно, тъй като разглеждаме предимно дела с голяма фактическа и правна възможност, с голям брой подсъдими, с много повдигнати обвинения, разпитват се множество свидетели и вещи лица, което произтича от предмета на делата", обясни Георги Ушев - председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

Специализираните магистрати отново изразиха загриженост какво ще се случи с работата им, ако бъдат закрити спец съдилищата. Ако това се случи, според тях много спец съдии могат да се окажат понижени в длъжности, заемани преди 10 години, без да са допускали нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабни проверки в правосъдното министерство и одит на Агенцията по вписванията (ОБЗОР)
Мащабни проверки в правосъдното министерство и одит на Агенцията по вписванията (ОБЗОР)
Играч оживява във видео игра 15 години след смъртта си
Играч оживява във видео игра 15 години след смъртта си