НОВИНИ

8 километра за 45 минути - пътят към черноморското село Емона

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 06.08.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пътят към черноморското село Емона. 8 километра за 45 минути толкова е нужно, за де стигне от главния път до селото. Пътят е в окаяно състояние, основен ремонт не е правен от десетилетия, а в по-голямата си част отсечката дори никога не е имала асфалт.

Това е единственият път, по който може да се стигне до село Емона. Направен е през 90-те години.

"Асфалтът се разруши и с всяка година става все по-зле. Пътят до селото е вече почти невъзможен. Дупките са ужасни и няма как да ги избегнеш", заяви Марина Гачева, жител на Емона.

Оказва се, че заради пътя, жителите на Емона трудно могат да получат помощ при инцидент.

"Идването на линейка тук е много тежък проблем. Скоро стана пожар. Много се забави пожарната. Докато дойде пожарната се справяхме сами. И дойде тук с почти наполовина вода, защото по пътя се изплискала", допълни Боряна Стефанова, жител на Емона.

Симеон Хранков ежедневно се сблъска с гнева на летовниците, недоволни от пътя.

"Туристите като дойдат винаги идват много ядосани. Никой доставчик не иска да се качи до тук, ние имаме ресторант в този хотел", коментира Симеон Хранков, собственик на хотел.

В селото има над 200 къщи и малко хотели. Всяко лято жителите организират арт фестивал, с който събират средства, част от тях отделяли за пътя.

"Събрахме пари от селото, платихме проект. Направи се проект, подарихме го на Община Несебър, за да кандидатства по селски програми, нищо не се случи. Проблемът на Емона с пътя е, че тук живеят много малко хора, които гласуват и Община Несебър изобщо не я интересува какво се случва тук", каза още Владимир Павлов, жител на Емона.

Пътят е собственост на Община Несебър. Отправихме писмено запитване дали и кога е предвиден ремонт и запознати ли са със състоянието на отсечката. Все още очакваме отговор.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момичетата U17 се класираха за европейските финали на 3х3
Момичетата U17 се класираха за европейските финали на 3х3
ЦСКА и Славия поделиха точките след два късни гола на "Армията"
ЦСКА и Славия поделиха точките след два късни гола на "Армията"