НОВИНИ

Поискаха оставките на районния прокурор на София и на началника на 8-мо РУ, след убийствата край Лозен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:23, 06.08.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова. Началникът на столичното 8-мо районно напуска системата на МВР, след като ръководството на министерството обяви, че снема доверието си от него. Причината - как е проведено разследването на първото убийство, извършено от Чавдар Бояджиев.

През април миналата година разследващите дават вяра на показанията на Бояджиев, че по време на интимна игра случайно е задушил своята тогавашна приятелка. Така той е обвинен за убийство по непредпазливост, което се наказва с до 5 години затвор.

Така съдът го пуска на свобода срещу подписка. Според ръководствата на прокуратурата и МВР, обаче в работата по това разследване има пропуски и не са проверени версиите за умишлено убийство. По тази причина Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор Невена Зартова. А от МВР си тръгва началникът на 8-мо районно. Понижен е и началникът на "Престъпления против личността" в СДВР Григор Йосифов.

Убийствата в Лозен: Пари, сексуални взаимоотношения и жестокост

На 6 април миналата година Чавдар Бояджиев звъни на телефон 112 и казва, че по време на интимен контакт партньорката му, млада жена на 22 години, е починала. Задържан е, а пред разследващите разказал, че при нестандартни интимни игри, без да иска задушил момичето с каишка. Повдигнато му е обвинение за убийство по непредпазливост.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

"В началния етап на разследването са събрани достатъчно доказателства той да бъде привлечен за обвиняем. Задържан е за 72 часа, внесено е искане за постоянно задържане. Съдът го освобождава с подписка. А наблюдаващият прокурор не е протестирал съдебния акт", заяви Живко Коцев, заместник главен секретар на МВР.

Така Бояджиев остава на свобода до 4 август късно вечерта, когато е задържан за убийствата на Яна и Иво Колев, които е извършил предната нощ.

"Като в края на разпита си дава обяснение за случай и негова съпричастност през април 2022 година за извършено от него друго убийство, което той твърди че е извършено умишлено от него. СГП изиска незабавно материалите по досъдебното производство от СРП, за да се извърши на първо място преценка за изземване по компетентност на делото от СРП, доколкото се твърди, че убийството е извършено умишлено. И на второ място, за да се извърши проверка на действията на разследващите органи и на прокурорите, които са работили по делото, за да се установи дали има някакви пропуски", допълни Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София.

В писмено изявление изпълняващият функциите главен прокурор обяви, че има нулева толерантност към всички онези прокурори и особено административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия.

Борислав Сарафов отбелязва още, че в разследването на случая от началото на април миналата година има груби грешки и иска оставката на районния прокурор Невена Зартова. Пред "По света и у нас" Зартова коментира, че не знае на какво законово основание се иска нейната оставка и подчерта, че законът не ѝ позволява да се намесва в работата на колегите си. От МВР също обявиха, че разследващите не са работили добре.

"На този етап ние откриваме сериозни пропуски в организацията по разкриване и разследване на това престъпление, макар по непредпазливост от 2022 година, поради което вече сме снели доверието на ръководството на 8-мо РУ и сме поискали освобождаването от длъжност на неговия ръководител", каза още Живко Коцев.

Самото разследване е започнало в 8-мо районно, но в края на годината е прехвърлено в СДВР, където също са открити пропуски в работата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безследно изчезнал: Мъж издирва племенника си повече от година
Безследно изчезнал: Мъж издирва племенника си повече от година
Арсенал срази Манчестър Сити с дузпи и грабна първия трофей за сезона в Англия
Арсенал срази Манчестър Сити с дузпи и грабна първия трофей за сезона в Англия