НОВИНИ

9 медици с COVID-19 за последното денонощие, затвориха отделение в болницата в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 03.06.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Здраве

За последното денонощие общо 9 са заразените с коронавирус медици в страната. 8 от тях са в Сливен. Заради това в града затвориха болнично отделение и детска градина.

Медиците, заразени с коронавирус са в добро състояние. Всички пациенти преминали през отделението през последния месец са установени. Предстои да бъде взето решение дали ще бъдат всички изследвани или ще се подходи по друг начин.

По предложение на кмета на Сливен ще се обсъдят вариантите постъпващите в болница да бъдат изследвани или да имат резултат от тест за да се предпазят медиците.

Към момента в Сливен има достатъчно лекари и леглова база за приемане на пациенти с COVID 19.

В частната болница, от където са заразените медици, предстои да бъде открита лаборатория за PCR тестове за да се съкрати времето за излизане на резултатите от тестовете. Все още се изчаква резултата от пробата на служителката в затворената детска градина. След това ще бъде взето решение дали детското заведение ще отвори врати.

Гастроентерогичното отделение в една от частните болници в Сливен няма да работи следващите дни. С положителни проби са лекар, медицински сестри и санитари. Осмият заразен медик е от военната болница. В частното здравно заведение започва поетапна дезинфекция на всички отделения.

Д-р Петя Балулова, директор на РЗИ-Сливен: Мерките, които взе областният щаб, е да се продължат започнатите епидемиологични проучвания. Да продължим с дезинфекцията в лечебното заведение. Организираме изследвания на целия медицински персонал.

Най-вероятно медиците са се заразили от пациент, заболял от коронавирус. Установени са всички пациенти, преминали през отделението през последния месец.

Чавдар Божурски, областен управител, област Сливен: Още в понеделник заявих, че епидемичната обстановка в област Сливен се усложнява. За жалост вчерашните проби на медицински персонал от болница "Хаджи Димитър" потвърди това.

Двама от новозаразените медици са настанени в болница за наблюдение.

Д-р Христо Режев, зам.-управител на МБАЛ "Хаджи Димитър" - Сливен: Един лекар, които е положителен и е настанен в инфекциозно отделение в болницата. И старшата сестра на отделението е също приета в болницата. В добро състояние са и двамата.

Кога ще бъде отворено отделението в частната болница ще стане ясно след като излязат резултатите от изследванията и на останалите медици в него. Пациентите ще бъдат пренасочвани в други болници.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: След дезинфекцията, то на практика може да отвори, но всъщност голяма част от персонала е диагностициран. Другите отделения по гастроентерология в града и на военна болница и на "Селимински" ще поемат болните, когато то не работи.

В Сливен за дезинфекция е затворена и детска градина заради контактен служител със заразените медици. Предстои вземането на проби на персонала в детското заведение.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: България е изпълнила 16 от 19 препоръки по превенция на корупцията
МВнР: България е изпълнила 16 от 19 препоръки по превенция на корупцията
Камери заснеха шофьор да кара със 180 км/ч при допустими 60 в Пловдив
Камери заснеха шофьор да кара със 180 км/ч при допустими 60 в Пловдив