НОВИНИ

Тютюнопроизводството в симитлийското село Долно Осеново замира

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 03.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Тютюнопроизводството в симитлийското село Долно Осеново замира. Ниските цени и несигурната изкупна кампания накараха местните хора да изоставят нивите и да предпочетат работата в чужбина. Преди десетина години всяко семейство в селото отглеждаше тютюн, сега са останали само няколко възрастни земеделци.

Калина Синякова е сред малкото жители на Долно Осеново, които продължават да отглеждат тютюн. Нивата ѝ е около 3 декара.

Калина Синякова: В 5 ставам, пийна си кафето, взема си закуска и отивам на нивата. На 6 км ми е нивата с магарето. Трудно е.

Миналата година изкупили тютюна ѝ по 8 лева за килограм. Печалба почти нямала. Обмисляла да се откаже, но отново не посмяла.

Калина Синякова: Ама и да се откажа, къде да ида? Стара съм. Цял живот, друга работа не съм имала, това е – тютюн.

Бисер Сегменов - кмет на село Долно Осеново: Нещата не вървят на добре. От няколко години се дъвче, че изкупната цена трябва да скочи и накрая се вдига със стотинки.

Снежана Иванова: Уж обещават по 10 лева, ама не изпълняват. Най-много до 7 лева, тоя хубавия до 8 лева, иначе разходите са големи. 300 лева давам само за оране, за тор даваме, за книга, за канап и не стигат парите.

В района на селото са засяти около 400 декара с тютюн, а очакваният добив е около 80 тона. Хората се надяват, че тази година ще успеят да продадат тютюна за повече от 10 лева на килограм.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори задържан за депото с кокаин в Студентски град
Втори задържан за депото с кокаин в Студентски град
Проверяват античните предмети на фондация "Братя Бобокови"
Проверяват античните предмети на фондация "Братя Бобокови"