НОВИНИ

9 жени са загубили живота си заради домашно насилие от март до май 2020 г.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:34, 19.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Нови мерки за защита при домашно насилие предлага Министерството на правосъдието, публикувани за обществено обсъждане. Основен мотив за промените е ескалацията на случаите на домашно насилие по време на пандемията.

Според данни на МВР само в периода от март до месец май миналата година на телефон 112 са получени над 4800 сигнала за домашно насилие. За същия период 9 жени са загубили живота си.

От 1 януари до края на ноември 2020 г. са регистрирани над 800 деца, пострадали от домашно насилие.

Достъпът на насилника до жертвата ще бъде ограничаван не само физически .

"Въвежда се забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма - по телефон, имейл, по поща, факс или по друг ред", обясни Десислава Ахладова - министър на правосъдието.

Насилникът да няма право да носи оръжие, а ако има разрешително, то ще бъде отнето . Освен това той ще бъде длъжен да посещава терапия

"Съдът с издаването на заповед за защита от домашно насилие ще задължава лицето, което е осъществило такова, да посещава такива специализирани програми, като ще се избира подходящата програма", допълва министър Ахладова.

Една от целите на предлаганите промени е институциите да работят по-бързо по случаи на домашно насилие, а сигнали да не се подават само при системно насилие.

"За мен положително като промяна е, че бременна жена от насилник също може да потърси помощ чрез съда, както и бивша съпруга на насилник", обяснява Биляна Лавчева - юрист от фондация АМЕ.

Жените, жертви на насилие, залагат надежди на законопроекта.

"Искрено се надяваме, че ще се случат, ще бъдат гласувани в пленарна зала в пълния си обем тези предложени промени и най-накрая нещо ще започне да се случва, защото всички тези надежди са на основата на много загубени животи", казва Христина Зарева от "Save Her".

Надеждите на правосъдното министерство са законопроектът да бъде гласуван в рамките на това Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Овчаров: Предлагам кампания в Европа за нашата позиция по спора със Скопие
Проф. Овчаров: Предлагам кампания в Европа за нашата позиция по спора със Скопие
Кабинетът отпусна над 3 млн. лв. за засегнатите от наводненията общини
Кабинетът отпусна над 3 млн. лв. за засегнатите от наводненията общини