НОВИНИ

По какъв ред можем да получим сертификат за поставена ваксина

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:12, 19.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

От днес всички ваксинирани автоматично получават сертификат за поставена ваксина. Могат да го вземат или от личния си лекар, или през електронното си здравно досие, което също заработи от днес.

Пред журналисти днес здравният министър представи сертификата, който той е получил след като е ваксиниран. Преведен и на английски, има QR код, с който може да се провери дали е валиден.

Как може да се получи такъв сертификат?

Задължителното условие е да сте получили и двете дози от ваксината по план. Това ще генерира автоматично вашия код, а документ за ваксинацията може да получите по два начина:

  • Чрез електронен подпис

След поставянето на втората доза от ваксината, QR кодът ви се генерира автоматично в новата система на електронното здравно досие.

В тази система се събира цялата ни информация, която имаме като пациенти. Но в нея може да се влезе само, ако имаме електронен подпис, а такъв притежават около 200 000 българи - засега.

Кодът е уникален не само за България, а и за всички европейски страни. Ако те пожелаят, могат да проверят дали този сертификат е измама, обясни Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване".

Здравният министър вече има на хартия своя сертификат, защото е един от тези 200 000 българи, които имат електронен подпис.

  • Чрез личния лекар

За останалите е нужна още една стъпка: От 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното пациентско досие, обясни министър Ангелов.

Пациентското досие съдържа:

  1. информацията за изследванията, които сте си правили
  2. за направленията, които имате
  3. рецептите, които са ви издавани

Тези данни се връщат към системата на личния доктор. Тоест, няма нужда да му снимате с телефон или да му пращате хартия, обясни Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване".

Бързата справка показва, че един електронен подпис струва около 30 лв. Можеше ли да се избегне изискването за такъв подпис - здравният министър е категоричен:

Няма как да имат достъп до досието си без електронен подпис, защото това би намалило нивото на сигурност. И всеки човек, който няма електронен подпис, би могъл да влезе в системата, каза министър Ангелов.

И другият важен въпрос - дали сертификатът ще даде предимство на този, който го има, и дали липсата на ваксинация ще е пречка за пътуване в някои държави - министърът все още не може да каже.

Решението остава за 21 януари. Ще го вземат европейските лидери. А здравният министър не зае страна по въпроса.

Мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21-ви, допълни министър Ангелов.

Той смята, че каквото и да е то, с този сертификат, България вече е изпълнила своята част.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров се класира за турнира в Анталия
Александър Лазаров се класира за турнира в Анталия
Осъдиха на 6 години затвор украинския шофьор на ТИР за катастрофата край "Лесово"
Осъдиха на 6 години затвор украинския шофьор на ТИР за катастрофата край "Лесово"