НОВИНИ

Москва игнорира призивите на Запада за освобождаване на Навални

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:02, 19.01.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Кремъл обяви, че няма да се вслушва в призивите на Запада за освобождаване на опозиционера Алексей Навални и санкции срещу Русия, защото случаят има чисто вътрешен характер.

По повод вчерашно изказване във Фейсбук на премиера Борисов, че арестът на Навални нарушава правата му и застрашава неговата сигурност, посолството на Русия в България посочва руската позиция срещу всяка външна намеса. Върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел заяви, че има желание да посети Москва за да обсъди случая "Навални" и отбеляза, че санкциите са само инструмент за търсене на решение.

Алексей Навални ще е в московския затвор "Матроска тишина", в килия за трима, но първите 14 дни ще бъде сам в карантина след пристигане от чужбина, обяви омбудсманът на изправителното заведение.

Навални остава в предварителен арест за 30 дни, което може да е прелюдия към ефективно излежаване на 3,5 години за нарушаване на параметрите по условна присъда за присвояване.

Става дума за нарушаване на руския закон от страна на руски гражданин. Това е абсолютно вътрешен въпрос и няма да позволим никаква външна намеса, каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Кремъл определи призивите на Навални за масови демонстрации в събота като "тревожни" и не изключи проверка за подтикване към незаконни действия. Масовите прояви в Москва са забранени заради пандемията. Песков отхвърли категорично, твърдения, че президентът Путин се страхува от Навални.

Различни твърдения, че някой се бои от някого, са напълно безсмислени, заяви категорично Песков.

Чрез ефективна присъда Кремъл се стреми да изолира Навални от политическия живот в Русия, както за парламентарните избори тази година, така и за вота за президент през 2024 г., посочи пред БНТ политическият наблюдател Константин фон Егерт. Според него със завръщането си опозиционерът е показал на властта, че не се страхува.

Ако Навални влезе в затвора той ще стане един от най-известните политически затворници в света. Неговата слава и известност ще се сравняват с известността на Андрей Сахаров навремето. Всичко това трябва да повлияе върху онова, което Кремъл може и не може да направи срещу Навални, коментира фон Егерт.

Все пак руският опозиционер вероятно ще влезе в затвора за 3,5 години, но бъдещето му много зависи от натиска, който ще окажат привържениците му, прогнозира фон Егерт.

И много неща зависят от Евросъюза и САЩ, доколко твърдо те ще искат освобождаването на руския опозиционер Номер 1, допълни фон Егерт.

Международната политика не е въпрос на обвинения, а на търсене на решения, заяви по случая пред Ройтерс първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на 6 години затвор украинския шофьор на ТИР за катастрофата край "Лесово"
Осъдиха на 6 години затвор украинския шофьор на ТИР за катастрофата край "Лесово"
Колекционер от Велико Търново притежава вестници от три века
Колекционер от Велико Търново притежава вестници от три века