Заплаха ли е Навални за статуквото в Русия?

от БНТ
17:32, 19.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент започва обсъждане на резолюция за задържането за руския опозиционен лидер Алексей Навални. Очаква се в нея да има предложения за още санкции на Европа срещу Москва. Правозащитната организация "Amnesty International" обяви Навални за затворник на съвестта.

Заплаха ли е опозиционният лидер, чието име Путин никога не изговаря, за статуквото в Москва - темата в "Светът и ние" коментира Константин фон Егерт - руски журналист и политически наблюдател.

Путин се стреми да изолира Навални от участие в политическия живот в Русия. През тази година в Русия предстоят избори за Държавна дума. На тези избори Навални и екипът му бяха готови да гласуват срещу правителствената партия "Единна Русия". Ако Навални влезе в затвор за три години, той на практика ще бъде лишен от възможността да участва в президентските избори през 2024 г., когато, както всички очакват, Путин ще продължи мандата си с още 6 години. Това е практическата причина Навални да бъде изпратен зад решетките, коментира Константин фон Егерт.

Алексей Навални: Не се страхувам! Истината е на моя страна

Навални е подкрепян от по-младата част от руснаците, които са образовани, активни. Тези хора създават един много неприятен фон за Кремъл, като демонстрират, че една забележима част от населението на Русия не одобрява политиката на Путин. Навални е много популярен в големите градове Москва, Петербург, Екатеринбург - там, където още от съветско време се създава политиката в страната. Затова Навални не е желан на изборите, отбеляза руският журналист.

Привържениците на Навални провеждат акции и го подкрепят, но обществото в Русия е доста пасивно. Донякъде Навални е единственият дразнител за режима на Путин, затова Кремъл се стреми да го отстрани, посочи Константин фон Егерт. Истината е, че образът на Путин започна да омръзва дори и на привържениците му. Това обаче е един много бавен процес и Путин разчита да остане на власт поне още 10 години.

Алексей Навални беше задържан след завръщането си в Русия

На въпрос дали животът на Навални е заплашен, журналистът каза, че никой не може да прогнозира.

Константин фон Егерт каза, че според него Навални ще бъде изпратен в колония за 3 години и половина. По думите му Кремъл ще се опита да започне ново наказателно дело срещу него. Много от решенията зависят от активността на привържениците на Навални, както и от позициите на ЕС и САЩ в исканията им руският опозиционер номер едно да бъде освободен.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна
Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна
Влак блъсна възрастна жена, докато пресича неправилно жп линията в Русе
Влак блъсна възрастна жена, докато пресича неправилно жп линията в Русе