НОВИНИ

Алексей Навални: Не се страхувам! Истината е на моя страна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:40, 18.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Остри реакции след задържането на руския опозиционер Алексей Навални при пристигането в Москва. Световни лидери, дипломати и правозащитни организации призовават руските власти за незабавното му освобождаване. Един от адвокатите на опозиционера не е допуснат да разговаря с него.

Минути след като кацна в Москва, при паспортна проверка беше задържан Алексей Навални.

Въпреки настоятелните молби на един от адвокатите на Навални - Олга Михайлова, тя не получава разрешение да придружи клиента си. Официалната версия - Навални е задържан, защото е нарушил вече наложена му условна присъда. Срещу опозиционера е заведено и още едно дело за финансови злоупотреби.

Арестът му предизвика вълна от критични коментари и призиви за незабавното освобождаване на един от най-ярките критици на Кремъл и президента Владимир Путин.

"Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

С подобно послание реагираха и лидери на много европейски държави, сред които Германия и Франция. На заседанието си днес ЕП ще обсъди случая "Навални".

"Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут", заяви съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън - Джейк Съливан.

От САЩ и ЕС призоваха за освобождаването на Навални

В профила си във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова препоръча на чуждите лидери "да спазват международното право" и "да се заемат с проблемите в собствените си страни".

А ето какво каза Алексей Навални след завръщането си от Германия, където се възстановяваше след предполагаемо отравяне с "Новичок", минути преди да бъде задържан.

"Аз не се страхувам. Отивам към паспортен контрол абсолютно спокойно. Ще мина през него и ще се прибера вкъщи, защото аз знам, че съм прав. Знам, че всички дела срещу мен са измислени. Не само истината е на моя страна, но и съдът. Искат да ме задържат по дело, за което вече има решение на Европейския съд в моя полза. За това от нищо не се страхувам и ви призовавам и вие да не се страхувате. Благодаря!"

На летището, където първоначално трябваше да кацне самолетът с Навални, са задържани десетки негови привърженици, включително и някои от най-близките му сподвижници. Предстои съдът да определи мярка за неотклонение на Алексей Навални.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанасовден е!
Атанасовден е!
Здравната система на Португалия е пред срив, Русия започва масова ваксинация
Здравната система на Португалия е пред срив, Русия започва масова ваксинация