НОВИНИ

От САЩ и ЕС призоваха за освобождаването на Навални

реакции новината отряването навални новичок
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:03, 17.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън, Джейк Съливан, призова Русия незабавно да освободи критикът на Кремъл Алексей Навални, който беше задържан при завръщане у дома за първи път след отравянето му миналото лято.

"Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност", написа в Туитър Джейк Съливан. "Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут".

Навални беше задържан при паспортния контрол на московското летище Шереметиево по-малко от час, след като долетя от Берлин, въпреки че беше предупреден, че е изправен пред непосредствен арест.

Държавният департамент на САЩ не реагира незабавно, но задържането му предизвика осъждане както от Европейския съюз, така и от Съливан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел днес обяви задържането на критика на Кремъл Алексей Навални като "неприемливо", призовавайки руските власти да го освободят незабавно, след като той беше арестуван на московско летище.

"Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят", написа Мишел в Туитър.

Франция също призова за "незабавно освобождаване" на руския опозиционер Алексей Навални, арестуван в Москва при пристигането си от Германия.

"Франция следи с голяма загриженост ареста в Русия на г-н Алексей Навални. Заедно с европейските си партньори ние ще следим за неговото положение с най-голяма бдителност и призоваваме за незабавното му освобождаване", заяви френското външно министерство.

Арестът изглежда показа, че властите в Москва повече няма да толерират дейностите на дългогодишния антикорупционер и правителствен критик, който през последното десетилетие се превърна в най-видния опонент на президента Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мразовито утро
Мразовито утро
Цветан Соколов: Искаме медал от европейското
Цветан Соколов: Искаме медал от европейското