НОВИНИ

Постепенно затопляне през новата седмица

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 17.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за ледено време днес в цялата страна. Почти навсякъде температурите и в следобедните часове останаха отрицателни.

На връх Мусала максимална температура днес беше минус 23 градуса, в София и Разград - минус 4, минус 5 градуса. Положителни бяха температурите във Видин, както и в Сандански и Пловдив, но не повече от градус - два над нулата.

Още по-мразовито беше сутринта - освен на връх Мусала с внушителните минус 27 градуса, в Драгоман беше - минус 11 градуса, в Кюстендил минус 10 градуса, в София - минус 9.

Предупреждение от първа степен жълт код за много ниски минимални температури е в сила и утре в голяма част от страната.

Очакванията са за стойности минус 12° и минус 7°, в източните и югоизточните райони - от минус 6° до минус 4°. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Предбалкана до умерен вятър от запад-северозапад.

През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони. Максималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София - минус 3 градуса.

Студено време и в планините с максимални температури по върховете минус 18, минус 17 градуса. Умерен до силен северозападен вятър ще подсилва усещането за много мразовит ден.

Облачността ще намалява до предимно слънчево. В сутрешните часове по високите части на масивите от Западна България все още ще прехвърча сняг.

Към Западна Европа ще се пренася топъл въздух и там валежите ще са предимно от дъжд. Дъжд ще превалява и в Северна Германия, и в крайните южни райони на Скандинавския полуостров. В източната половина от континента времето ще се задържи мразовито. Необичайно студено ще е и в Южна Италия, и на Балканите. Сняг ще превалява в Румъния, а дъжд и сняг в крайните южни райони на Гърция.

През следващите дни температурите у нас ще се повишават, първо и по-съществено дневните. Ще бъде предимно слънчево, но сутрин в отделни райони в низините и котловините ще се образува мъгла. В петък ще започне увеличение на облачността, но температурите ще се повишат с още 2-3 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция отваря търговските обекти
Гърция отваря търговските обекти
Ливърпул и Манчестър Юнайтед с нулево равенство
Ливърпул и Манчестър Юнайтед с нулево равенство