НОВИНИ

Ще се превърнат ли покривните соларни инсталации в алтернатива на електроцентралите у нас?

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 17.01.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ще се превърнат ли покривните соларни инсталации в алтернатива на традиционните електроцентрали у нас? Кога България ще приложи евродирективата, улесняваща домакинствата да си инсталират фотоволтаици за собствени нужди? И ще изкупува ли държавата произвеждания от фамилните инсталации ток?

Над 200 са малките покривни фотоволтачини централи у нас с инсталирана мощност от 50 мегавата.

Меглена Русинова - председател на УС на Българска фотоволтаична асоциация, заяви: "30-киловатова фотоволтаична централа в момента разходът за нейното изграждане е около между 35 000-38 000 лева."

Изплаща се в рамките на 4 до 5 години.

Според енергийни анализатори фотоволтаиците са алтернатива на въглищните електроцентрали, които трябва да затворим до 2030 г.

Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум, обясни: "Към 2030 г. ние трябва да имаме над 40 мегавата мощности в индивидуални ВЕИ източници, те са основно покривни или дворни фотоволтаични инсталации. Има една инертност в системните оператори към по-малките производители, които ми създават проблеми. Редица от тези заявления получават негативни отговори. И затова ЕК настоява за редица ясни правила в развитието на този бизнес".

В момента, за да се изгради такава соларна сградна инсталация, желаещите трябва да преминат през почти непреодолими административни пречки.

Желаещите да изградят покривна соларна централа трябва да получат разрешение от ЧЕЗ, ЕВН или Енерго за присъединяване към мрежата.

Балин Балинов от "Греен Пийс" заяви: "Това, което се изисква в момента, са изключително много разрешителни. В някои случаи на хората не им се позволява. Върху покривите трябва да се изграждат допълнителни пристройки, което също отнема време. С помощта на новата евродиректива хората ще бъдат максимално улеснени".

"От момента на нейното проектиране до получаване на всички необходими документи за присъединяване обичайният срок е около 6 месеца. Ние силно се надяваме, че тези 6 месеца ще бъдат съкратени", заяви Меглена Русинова.

Парламентарната комисия по енергетика готви законови промени.

"Фотоволтаичните централи са задължени, предвид Закона за устройство, като вид строеж 5-а категория, да имат съгласуван с Електроразпределителните дружества предварителен, окончателен договор. Ние се стремим да махнем тези неща, за да можем да насърчим именно за самостоятелно ползване", обясни Валентин Николов - председател на Парламентарна комисия по енергетика.

В Закона за енергетиката е заложено и отпадането на 5-процентната такса, която са задължени да плащат всички производители на соларна енергия.

"По този начин те вече стават банкируеми, т.е. вече има една добра възвръщаемост да могат инвеститорите да направят една прогноза за изкупуването на ел. енергия от тях и да можем да насърчим този бизнес", допълни още Валентин Николов.

Очаква се парламентът да приеме промените в закона до края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След щурма на Капитолия ФБР разследва дали има чуждо финансиране
След щурма на Капитолия ФБР разследва дали има чуждо финансиране
Бойко Борисов: В политиката инатът на никого не е помогнал
Бойко Борисов: В политиката инатът на никого не е помогнал