НОВИНИ

Доколко удачна е датата за изборите - задочен спор между Цвета Караянчева и Румен Радев

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 17.01.2021
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Според президента Румен Радев партиите нямат основания за претенции към датата на изборите. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, ГЕРБ като партия няма такива претенции. Двамата сблъскаха позиции задочно доколко удачна е датата за изборите и как се е справило правителството с управлението на пандемията.

Според държавния глава изборите трябвало да бъдат още септември миналата година, когато хората поискали оставката на кабинета. Цвета Караянчева смята, че това би било безотговорно във време на пандемия и криза.

Държавният глава каза, че управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и затова всички трябва да бдят за спазването на закона. Караянчева определи консултациите при президента като абсолютно безсмислени, а темите за промени в Изборния кодекс били на дневен ред от 10 години.

Президентът и председателят на парламента присъстваха в католическата църква в София на церемонията по епископско ръкополагане.

Държавният глава беше категоричен: предстоят редовни парламентарни избори и затова партиите нямат основания за претенции към датата.

Радев: Партиите нямат основания за претенции към датата на изборите

"Първо искам да благодаря на българските католици за поканата да присъствам на днешната церемония, която е голямо признание за тяхната общност. И нека си пожелаем 4 април да бъде Великден не само за нашите събратя католици и арменци, но и велик ден за възкръсващата демократична България", заяви Румен Радев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори: ГЕРБ като партия няма претенции за датата на изборите.

Цвета Караянчева каза: "Датата беше първо 28 март - незнайно защо премина, като че ли на инат, на 4 април, само и само, за да се оправдаят консултациите, които бяха абсолютно безсмислени, защото темите, които се дебатираха там, които се изказваха - това са теми, които се говорят 10 години назад, откакто се коментира Изборния кодекс. Датата не е удачна нито за католическата, нито за еврейската, нито за арменската общност".

Според държавния глава най-добрата дата за избори е била септември миналата година, след като през юли властта изчерпала търпението на хората и те масово поискали нейната оставка. Караянчева отвърна, че в тази тежка ситуация било безотговорно правителството да подаде оставка и допълни, че хората искат и оставката на президента.

Цвета Караянчева: Датата 4 април бе избрана от президента на инат

"Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията. През тези месеци бяха източени милиарди от държавния бюджет. Можехме да предотвратим тези загуби, ако бяхме провели изборите навреме. Затова въпросът е не толкова кога, а как ще проведем тези избори", заяви Румен Радев.

Цвета Караянчева посочи: "Какво щеше да стане септември месец, ако правителството беше хвърлило оставка. Предстояха тежки месеци не само за България - за целия свят. Виждате как правителството успя да овладее ситуацията - изключително адекватно, заедно с Националния оперативен щаб наложиха мерки, които в момента дават резултат. В крайна сметка какво щеше да се получи без парламент , без правителство - едно служебно правителство, което за три месеца трябва да организира избори. за три месеца не могат да научат, както беше казал един колега само портретите вътре в стаите".

По повод датата на изборите, която съвпада с католическия Великден, от Католическата църква казаха, че: църквата и държавата действат на два различни плана.

"Църквата не се бърка в делата на държавата и държавата не се бърка в делата на църквата. Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме", обясни Ива Михайлова - говорител на между ритуалната епископска конференция на католическата църква в България.

И допълниха, че всеки католик може да изрази своята лична позиция, но това не е позицията на католическата църквата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: В политиката инатът на никого не е помогнал
Бойко Борисов: В политиката инатът на никого не е помогнал
Един починал от студ и над 20 сигнала за премръзнали хора за денонощие
Един починал от студ и над 20 сигнала за премръзнали хора за денонощие