НОВИНИ

Епископско ръкоположение на монсиньор Румен Станев

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:01, 17.01.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Историческо събитие за католическата църква в България - за първи път папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София. В присъствието на президента и председателя на парламента беше извършено и епископско ръкоположение в София след дълги десетилетия.

С прочитането на папската була за назначаването на отец Румен Станев за епископ започна тържествената церемония в католическата църква в София.

Ритуалът по ръкоположението конкатедралата „Св. Йосиф“ беше извършен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез. В ръкоположението участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

Гледайте церемонията в YouTube канала на енория „Свети Йосиф“:

В древния ритуал трима епископи възлагат ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва.

Двама свещеници държат Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. След това на новия епископ тържествено се връчват пръстен, Евангелие, митра и жезъл.

Той бива помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа. В началото на церемонията ще бъде прочетена и папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Румен Станев за епископ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анонимен дарител подпомогна кризисната трапезария в Русе
Анонимен дарител подпомогна кризисната трапезария в Русе
Марта Басино спечели и втория гигантски слалом в Кранска гора
Марта Басино спечели и втория гигантски слалом в Кранска гора