НОВИНИ

Миникораловият риф в музей в Пловдив е застрашен от изчезване

bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 17.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Единствената у нас ценна колекция от корали, която се намира в Природонаучния музей на Пловдив, е на път да загине. Причината - специализираната лампа, с която се осветяваше миникораловия риф, се е повредила, а заради двукратното затваряне на музея заради Ковид кризата, няма достатъчно пари да бъде купена нова.

Така изглеждаше аквариумът с коралите в началото на миналата година. Така изглежда сега.

"В резултат на това, че изгоря лампата, част от коралите загинаха", каза директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Така от около 70 вида корали, в момента са останали едва 20.

"Част от тях са в добро състояние, тези, които не изискват специализирана светлина, но повечето красиви, интересни корали, ги загубихме. В момента преместихме една лампа от друг аквариум, който не е за корали, а е за риби и условията не са изобщо подходящи. Може би с изключение на 3-4 вида, които не са претенциозни към светлината, останалите със сигурност ще загинат", каза Тодоров.

Колекционери вече са обещали да дарят нови корали. На този етап обаче това е безмислено, тъй като от музея не могат да осигурят подходящи условия за тяхното развитие.

"Проблемът е, че не можем да закупим лампа, понеже приходите ни драстично намаляха спрямо предходната година са спаднали с около две трети. Средно около 2000 лв. струва такова осветително тяло", каза директорът на Природонаучния музей в Пловдив.

От музея се надяват с помощта на дарители да набавят необходимата сума, за да може посетителите отново да се радват на любимия си мини коралов риф.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледено време днес
Ледено време днес
Треньорът на Австрия: Българите са най-силни от всички квалификационни турнири
Треньорът на Австрия: Българите са най-силни от всички квалификационни турнири