НОВИНИ

Австрия удължи третата карантина

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:24, 17.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС/ Архив
Слушай новината

Австрия удължи третата карантина в страната. Три области в Италия отново са с опасно висок брой заболели. Там затягат мерките заради опасения от трета пандемична вълна. В Португалия регистрираха най-много новозаразени от началото на пандемията. Испания започна поставянето на вторите дози от ваксината срещу COVID-19.

Физическа дистанция 2 метра, задължителни маски в транспорта, супермаркетите и аптеките, работата от вкъщи - при възможност, става задължителна. Част от новите мерки, които започват да действат в Австрия.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия, заяви: "Ще следим ситуацията, но целта ни е броят на заразените за седмица да стане 50 до 8 февруари. И тогава да започнем бавно отваряне - като започнем с търговските обекти, след това секторите, свързани с поддържането на тялото, както и музеите. Разбира се, учебните заведения са сред първите, които ще отворят врати - за нас това винаги е било много важно."

Връщането в клас ще бъда най-рано на 8 февруари. Хотелите и ресторантите остават затворени. Решенията са трудни, не крият властите, но необходими. Предстоят най-тежките седмици, допълни здравният министър.

Данните от Италия също не са обнадеждаващи - Ломбардия, Сицилия и автономният регион Болцано са обявени за червени зони. Заведеният остават затворени. Работят само магазините за стоки от първа необходимост. Пътуването извън областите е забранено. Може да се излиза само с основателни причини.

По-голяма част от Италия е в средната - оранжева зона, и едва няколко региона остават с ниско разпространение на заразата.

Испания започна поставянето на 2-та доза от ваксината на Пфайзер-Байонтек. Началото на кампанията беше на 27 декември. Приоритетно се имунизират обитателите на домовете за възрастни хора и служителите. Опасенията от трета вълна - заради събиранията по Коледно-новогодишните празници, се засилват. Засега Мадрид не обмисля пълна карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тест на мегаракетата на НАСА: Двигателите не сработиха в щатен режим
Тест на мегаракетата на НАСА: Двигателите не сработиха в щатен режим
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: България - Израел, последен двубой от квалификациите за ЕвроВолей 2021
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: България - Израел, последен двубой от квалификациите за ЕвроВолей 2021