НОВИНИ

Навални се завръща в Москва: Очаква се да бъде задържан на летището

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:47, 17.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Алексей Навални - един от най-ярките критици на Кремъл и на президента Владимир Путин, се очаква да се завърне в Москва. Ще бъде ли задържан на летището и дали ще го чакат привържениците му.

"Но да дойда в Германия, не беше мой избор. Това е прекрасна страна, но тук се оказах не по собствена воля. Озовах се тук, защото се опитаха да ме убият. Тези хора, които се обидиха, че не успяха да ме убият и аз оцелях, сега заплашват да ме вкарат в затвора", заяви Навални.

Това е част от посланието на опозиционера Алексей Навални, с което той обяви, че се връща в Москва, и прикани привържениците си да го чакат на летище "Внуково".

Властите заявиха, че подобно събиране не е разрешено и че ще има последствия за евентуалните участници в него. Срещу Навални в Русия се водят няколко дела, по думите му - политически мотивирани. По едно от тях той има условна присъда.

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията съобщи, че ще задържи Навални при пристигането му, защото е нарушил условията на наказанието и е обявен за издирване. Подадена е и молба с искане условната присъда на Навални да бъде заменен с ефективна.

През последните месеци опозиционерът беше в Германия, където се възстановяваше след предполагаемото отравяне с "Новичок". Навални твърди, че е отровен по поръчка на Путин, Москва категорично отрича обвиненията, но няколко европейски лаборатории откриха наличие на следи от бойното отровно вещество в организма му. Сега Кремъл е пред дилема, пише Ройтерс - арест на Навални би означавал протести, критики от страна на международната общност, и превръщането му в политически мъченик.

Ако обаче Москва не предприеме никакви действия, въпреки че многократно обяви, че ще действа, рискува да се покаже слаба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди протестираха във Франция срещу Закона за глобалната сигурност
Хиляди протестираха във Франция срещу Закона за глобалната сигурност
233 нови случая на коронавирус у нас
233 нови случая на коронавирус у нас