Почина монахиня Валентина Друмева

от БНТ
21:16, 16.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Напусна ни игуменията на девическия манастир в Калофер. Това съобщават от Пловдивската митрополия. Монахиня Валентина Друмева е автор на много книги. Известна е като будителя на Калоферския манастир. Опелото ще бъде утре в 14 часа в манастира.

Валентина Друмева беше сред онези съвременници, които, без много шум около себе си се, опитваха да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите.

Зад манастирските стени монахиня Валентина се отдаваше и на сериозна изследователска дейност. Автор е на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение.

Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92 от които са убити от режима. Всяка от тези истории е разтърсваща, но монахинята успява да ги разкаже правдиво и интересно, без да ги политизира.

Въпреки напредналата си възраст, магнетичната монахиня Валентина Друмева въвеждаше в тайнството на християнството много млади хора, сред които са и децата на нейните първи ученици. Самата тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си.

Още за живота и делото на монахиня Валентина Друмева вижте във филма от документалната поредица "Съвременници" на БНТ2.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха въоръжен мъж във Вашингтон с фалшив пропуск и над 500 патрона
Задържаха въоръжен мъж във Вашингтон с фалшив пропуск и над 500 патрона
За първи път Католическата църква ще има епископ от римски обред в София
За първи път Католическата църква ще има епископ от римски обред в София