НОВИНИ

Спестовност и доходност: В какво да инвестираме парите си?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:52, 16.01.2021
5879
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва ли да спестяваме, макар да се очертава трудна година? Специалистите съветват да го правим, тъй като грижата за финансовата стабилност е не по-малко важна от тази за здравето ни. Какви семейни инвестиции можем да правим в година на криза - Зоя Велинова потърси мнението на експерти.

Според специалистите трябва да се спестява дори и по малко, независимо от годината и доходите. Сега инвестираме предимно в имоти или влагаме парите си в банката. Депозитите на българите надхвърлят 50 милиарда лева.

Лихвите обаче продължават да са ниски, а според прогнозите скоро няма да скочат. Не се очаква поскъпване и на имотите и купуването им с цел инвестиция засега не е изгодно. Алтернативен начин на спестяване и управление на парите е отварянето на лична инвестиционна сметка.

"В Западна Европа и въобще в страните с добре развити пазари основен инструмент за спестяване е личната инвестиционна сметка. Това е собствен пенсионен фонд ако щете, където се отделят спестяванията. Те се управляват дългосрочно от професионални инвестиционни мениджъри", обясни Никола Янков, управляващ съдружник в инвестиционна компания.

Там говорим за доходност и натрупване от 3 до 5% годишно в дългосрочен план.

Пандемията и по-ниските доходи са провокирали Нели Македонска да планира финансите за по-дълго време. От две години работи с фирми, които предлагат инвестиционни сметки или финансови инструменти на глобалните пазари. В началото започнала с малки суми.

"След което увеличих инвестицията и я разпределих в няколко възможни финансови инструмента, така че да имам различни възможности за доходност и да се чувствам по-спокойна с оглед управлението на моите финанси", сподели Нели Македонска.

Нели послушала специалистите и влага парите си в няколко инвестиционни сметки, за да разпредели риска. Ако едното вложение пострада, другото да оцелее и да компенсира загубите.

"Модерният човек трябва инвестира глобално, т.е. голяма част от парите му да бъдат извън собствената му територия... българите, за да се запазят от цикличност в собствената си държава, а у нас доста често има турбуленция, на всеки 10 години рестартираме по някаква причина, което значи голяма загуба на средства за голяма част от населениет, техните спестявания са защитени извън българския икономически риск в инвестиционни сметки които са инвестирани в глобални финансови инструменти на чужди пазари", допълни Никола Янков.

Преди да изберете каквато и да е възможност за инвестиции във време на криза, най-важно е да сте спокойни и да обмислите решението си без емоции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъде още по-студено - жълт код е обявен в цялата страна
Утре ще бъде още по-студено - жълт код е обявен в цялата страна
Протест в Брестовица: От чешмите в селото тече кална течност
Протест в Брестовица: От чешмите в селото тече кална течност