НОВИНИ

Заведения работят, въпреки забраната: Обясненията на глобените

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:30, 17.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

След Пловдив среднощна акция и в София за неспазване на противоепидемичните мерки. Полицаи и здравни инспектори влязоха в заведения, които грубо погазват забраната на здравните власти. Глобени са десетки нарушители.

А управителят на ресторант в известен столичен хотел беше отведен от полицията, заради неспазване на разпорежданията. Здравният министър каза, че са извършени множество проверки. Но само в няколко заведения са открити нарушения.

Ресторантите в хотелите могат да работят до 22.00 часа. На последния етаж на хотел в София обаче снощи ресторантът останал отворен по-дълго. На различни места в столицата полицаи и здравни инспектори са открили още 5 заведения, които работят въпреки забраната. Съставени са най-малко 30 акта на посетители. Има глобени и служители от персонала в заведенията.

Малко след 22.00 ч. полиция влиза в панорамния ресторант на столичен хотел. Проверявали сигнал, ресторантът работи в разрез със заповедта на здравния министър. Служители на хотела бяха изненадани от акцията.

Полицаи изведоха управителя на ресторанта. Задържали го за неспазване на разпорежданията им.

Първоначално се твърдеше, че в ресторанта имало около 60 души. Здравните инспектори обаче заварили около 30 посетители.

Д-р Ина Балабанова - директор "Обществено здраве" в СРЗИ, обясни: "Това не е въпрос на обсъждане дали са гости на хотела или не са. Въпросът е, че е нарушена заповед на министъра и след 10 часа ресторанта на хотела не може да работи".

На посетителите са съставени актове. Глобата е от 300 до 1000 лева.

"Съставен е един акт на юридическо лице, на фирмата, която стопанисва заведението, ресторанта. И са съставени актове на персонала, за неправилно носене на лични предпазни средства - маски", допълни д-р Балабанова.

Няколко часа след началото на акцията част от посетителите на ресторанта си тръгнаха.

Ресторантът се стопанисвал от наематели и хотелът не носел отговорност за действията им, заявиха неофициално от управата хотела.

"Няма да се поколебаем да запазим здравето и живота на всеки един българин, каквото и да ни коства, като контролна дейност", заяви проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Проверки ще има ежедневно, закани се той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След нелегалното парти в Пловдив: Милко Калайджиев няма да обжалва акта си
След нелегалното парти в Пловдив: Милко Калайджиев няма да обжалва акта си
Навални се връща в Русия! Пренасочиха полета му към друго летище
Навални се връща в Русия! Пренасочиха полета му към друго летище