НОВИНИ

Докога пазарите у нас ще предлагат предимно китайски чесън и македонски ябълки?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:40, 17.01.2021
5970
Чете се за: 01:22 мин.
Бизнес
Слушай новината

България се договори да продължи преходната държавна помощ за тютюнопроизводителите и животновъдите до 2027 година. Вече са ясни и основните правила в новата обща селскостопанска политика на Европа. Кои мерки в нея могат да съживят производството на български плодове и зеленчуци - Зоя Велинова търси отговорите в "След новините".

В момента у нас текат дискусии по т.нар. стратегически план за прилагането на тази политика. Защото Европа дава пари, но вече иска да знае как точно ще бъдат изразходвани. Имаме две преходни години - тази и следващата, през които да въведем по справедливи плащания в земеделието, така че да върнем на пазара вкусните български плодове и зеленчуци... Защото е обидно да внасяме традиционни за нас зеленчуци като домати и дори чесън. Важно е да разберем грешките дотук, които доведоха до отлив на работници и производители.

Сега Брюксел ни дава голяма свобода да определим онези правила, които ще доведат до по-справедливо разпределение на евросредствата и пазарно ориентирано земеделие.

Повече вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С около 20% по-малко са туристите в хижите тази зима
С около 20% по-малко са туристите в хижите тази зима
Алексей Навални беше задържан след завръщането си в Русия
Алексей Навални беше задържан след завръщането си в Русия